Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2013,
11.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

splav

Petek, 16. 8. 2013, 11.26

8 let

Hrvaška Cerkev od sabora zahteva prepoved splava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaški sabor bi moral prepovedati splav, je dejal predsednik Hrvaške škofovske konference Želimir Puljić in dodal, da ljudje iščejo različne izgovore in ne rečejo, da je to detomor.

"Pričakujemo, da naši narodni predstavniki v saboru končno revidirajo zakon, ki je bil izglasovan še v času komunizma leta 1978. Glede na to, da ta zakon ne spoštuje skrivnosti življenja, družba, ki podpira in prakticira te zakone, ki nimajo spoštovanja, ne more upati na boljšo in srečnejšo prihodnost," je še dejal Puljić ob prazniku Marijinega vnebovzetja.

Zadrski nadškof in prvi mož škofovske konference meni, da škofe vse bolj vznemirja realnost. "Ljudje iščejo različne izgovore, različne lažne besede in ne rečejo, da je to detomor. 'Bila je na čiščenju' … strašno," je dodal in se tako odzval na primer Jage Stojić, babice iz Knina, ki je dobila odpoved, ker ni želela asistirati pri splavu.

Odpuščeno Stojićevo sta podprla še nadškofa Marin Barišić in Đuro Hranić, zatem pa je direktorica kninske bolnišnice sporočila, da se lahko vrne na delo.

"Sabor mora upoštevati vse državljane" Večina hrvaških parlamentarcev se na poziv hrvaške Cerkve (še) ni odzvala. Edina izjema je Dragutin Lesar, ki je škofe spomnil, da je Hrvaška sekularna država. "V tej državi mora sabor pri sprejemanju zakonov upoštevati vse svoje državljane, agnostike, ateiste in vernike. V konkretnem primeru gre za pravico žensk do izbire, ne za ukaz," je dejal.

Slovenska ustava zagotavlja pravico do splava V Sloveniji pravico do splava zagotavlja 55. člen ustave, ureja pa jo Zakon o zdravstvenih ukrepih pri uresničevanju pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok iz leta 1977. Splav se na zahtevo izvaja do 10. tedna nosečnosti. Pri višjih nosečnostih o splavu odloča komisija za umetno prekinitev nosečnosti, ki jo imajo vsi ginekološko-porodniški oddelki v bolnišnicah. Za splav ni starostne omejitve, niti ni pri mladoletnicah potrebno dovoljenje staršev.

Ne spreglejte