Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
22. 8. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kurdi orožje Hrvaška

Petek, 22. 8. 2014, 14.44

8 let

Hrvaška bo podarila orožje iraški vojski

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na zahtevo ZDA bo Hrvaška svoje presežke orožja podarila iraški vojski in kurdskim borcem v Iraku za boj proti islamističnim ekstremistom, je sklenila hrvaška vlada na zaprtem delu seje.

Kot še poroča hrvaški časnik Jutarnji list, gre za pehotno orožje in strelivo iz neperspektivnih presežkov v skladiščih. ZDA so od vseh držav članic zveze NATO zahtevale pomoč v oborožitvi, ki bi jo potem ZDA prepustile iraški vojski in Kurdom na severu Iraka, ki se upirajo osvajalskim pohodom kalifata, ki zavzema že tretjino Iraka. Gre za isto pobudo s katero je tudi nemška vlada obljubila pomoč v orožju, če bo potrebno.

Kurdom bo, še navaja hrvaški časnik, hrvaško orožje, ki je ostalo v skladiščih še po Domovinski vojni zelo primerno, saj so sami za zdaj oboroženi z orožjem iz nekdanje Sovjetske zveze. Že prejšnji teden se je izvedelo, da bo prek naftnega terminala v Omišlju na otoku Krk potekal transport nafte, ki jo neposredno prodajajo iraški Kurdi in s tem financirajo svojo obrambo pred kalifatom, donacija orožja pa bo še en korak v podpori borcem proti tvorbi, ki jo v zahodnem svetu imajo za do zdaj najnevarnejšo obliko ekstremizma.

To ni prvi primer, da Hrvaška pošilja orožje na vojna območja Bližnjega vzhoda, navaja isti vir. Predlani in lani je z zagrebškega letališča poletelo skupno 75 transportnih civilnih letal z orožjem za sirske upornike – ne le hrvaškim orožjem temveč tudi orožjem iz drugih evropskih držav, katerega zbiranje so organizirale ZDA. Orožje in strelivo iz te ameriške operacije, po nekaterih ocenah ga je bilo za tri tisoč ton, je plačala Savdska Arabija, poleg Hrvaške pa sta pri njegovem prevozu sodelovali še Jordanija in Turčija. Embarga na prodajo orožja v Sirijo s tem niso formalno kršili, saj je bila kupec tega orožja Jordanija, ki ga je potem prek svojega ozemlja posredovala v Sirijo.

Ne spreglejte