Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 4. 2011,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 4. 2011, 10.56

8 let

Gadafi ob četrtino vojske, uporniki za prekinitev ognja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zahodne sile so zatrdile, da so uničile že približno četrtino vojaških zmogljivosti libijskega voditelja Moamerja Gadafija, a so njegove sile še vedno v premoči nad uporniki.

Uporniške sile so si sicer prizadevale Gadafijeve sile potisniti proti zahodu, so pa sporočili, da so pod določenimi pogoji pripravljeni na prekinitev ognja.

ZDA: Uničena četrtina Gadafijeve vojske Poveljnik združenega poveljstva ameriške vojske, admiral Mike Mullen je v četrtek sporočil, da je bilo v letalskih napadih na Libijo, ki jim po novem poveljuje zveza Nato, uničenih od 20 do 25 odstotkov Gadafijevih vojaških zmogljivosti. "A to ne pomeni, da se bo z vojaškega stališča kmalu zlomil," je poudaril v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Napade je oviralo slabo vreme Napade koalicijskih sil je sicer v zadnjih dneh oviralo slabo vreme, zaradi česar pogosto ni bilo mogoče določiti tarče, je še pojasnil Mullen. To pa je zmanjšalo učinkovitost napadov in s tem omogočilo režimskim silam hitro napredovanje proti vzhodu.

Gates nasprotuje oboroževanju upornikov Ameriški obrambni minister Robert Gates je v senatnem odboru za oborožene sile v četrtek poudaril, da ameriška vlada o tem še ni sprejela nobene odločitve. "Moje mnenje je, da če bo prišlo do tovrstne pomoči upornikom, obstaja zanjo še veliko drugih virov poleg ZDA," je poudaril Gates, ki nasprotuje oboroževanju upornikov, čeprav predsednik Barack Obama te možnosti ni izključil.

Washington naj bi zmanjšal sodelovanje v napadih Minister je še poudaril, da njihov cilj ni Gadafija pregnati z oblasti z vojaškimi sredstvi, da pa bo slabitev njegove vojaške moči zagotovo pomagala upornikom. Gadafi bo tako slej ko prej prisiljen k odstopu, je prepričan Gates, ki pa ni mogel napovedati, kako dolgo naj bi vojaški poseg še trajal. Washington naj bi sicer v naslednjih dneh občutno zmanjšal svoje sodelovanje v napadih na Libijo, je še dejal Gates.

Spopadi potekajo v okolici Brege Libijski uporniki si medtem prizadevajo, da bi Gadafijeve sile potisnili nazaj proti zahodu in ponovno zavzeli mesta, ki so jim jih režimske sile ta teden prevzele iz rok. Spopadi potekajo v okolici mesta Brega, ki leži 800 kilometrov vzhodno od Tripolija.

Uporniki so že v četrtek prišli do Brege, pomembnega naftnega pristanišča, in se začeli spopadati z Gadafijevimi silami, a so jih te s silovitim obstreljevanjem potisnile nazaj.

Libijski uporniki za prekinitev ognja pod določenimi pogoji Uporniki so sicer sporočili, da so pripravljeni sprejeti prekinitev ognja pod pogojem, da Gadafijeve sile prenehajo napadati libijska mesta. To je po srečanju s posebnim odposlancem ZN za Libijo Abdulom Ilahom Hatibom dejal vodja libijskega nacionalnega sveta Mustafa Abdul Džalil.

"Na prekinitev ognja bomo pristali pod pogojem, da naši bratje v zahodnih mestih dobijo pravico do svobodnega izražanja in da se sile, ki napadajo mesta, umaknejo," je Džalil dejal novinarjem po srečanju s Hatibom v Bengaziju.

"Naš glavni cilj je doseči prekinitev ognja" Hatib, ki je Bengazi obiskal v okviru prizadevanj za politično rešitev krize v Libiji, je pojasnil, da se je o morebitni prekinitvi ognja med uporniki in Gadafiju zvestimi silami pogovarjal z voditelji upornikov. "Naš glavni cilj je doseči prekinitev ognja, ki bo trajala," je dejal Hatib.

IOM: Za evakuacije zmanjkuje denarja Libijo medtem še vedno želi zapustiti veliko tujcev. A Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je opozorila, da ji za njihovo evakuacijo zmanjkuje denarja. "Denar za operacije IOM je pošel. Prisiljeni smo bili drastično zmanjšati število ljudi, ki jih lahko na dan evakuiramo, s 6000 na absolutni minimum," je sporočila tiskovna predstavnica Jemini Pandya in pojasnila, da lahko na dan izvedejo le še 20 evakuacij.

IOM za nadaljevanje operacij nujno potrebuje 160 milijonov ameriških dolarjev. S temi sredstvi bi lahko v njihove države vrnili 75.000 ljudi. Samo na libijski meji s Tunizijo in Egiptom je ostalo 12.000 migrantov, je dejala Pandya.

Ne spreglejte