Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2013,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pariz umor streljanje

Petek, 11. 1. 2013, 9.44

8 let

Francozi v šoku: Kdo je usmrtil tri Kurdinje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Umor treh kurdskih aktivistk v Parizu še vedno buri duhove, na dan pa prihaja vse več teorij, med njimi tudi ta, da naj bi jih umorila turška obveščevalna služba.

Potem ko so v poslopju kurdskega inštituta v Parizu našli tri Kurdinje, ki so bile ustreljene v glavo, se francoska javnost sprašuje, kdo je kriv za okrutno politično usmrtitev. Ena izmed ubitih je, kot smo poročali, ustanoviteljica kurdske delavske stranke, PKK, Sakine Cansiz, Kurdi pa so za uboj trojice že obtožili Turčijo, ta pa krivi skupino znotraj PKK-ja, poroča Jutarnji.hr.

Poleg ustanoviteljice mrtvi še dve aktivistki Pojavljajo se trditve, da je umor zelo podoben profesionalni usmrtitvi, kar je močno razjezilo tako Kurde v Franciji kot preostale državljane. Poleg Cansizove je neznanec usmrtil še 32-letno Fidan Dogan, ki je bila redno zaposlena v informacijskem središču kurdskega inštituta, in Leylo Soylemez, mlado aktivistko, ki je bila odgovorna za združenje in sprejemanje mladih kurdskih članov.

Leon Edart, ki je na čelu Federacije kurdskega združenja (Feyka), je povedal, da so bile Kurdinje v sredo same v pisarnah kurdskega inštituta, žrtve pa so najverjetneje nevede odprle vrata morilcu. Po neuradnih informacijah naj bi strele slišali okoli 18. ure, vendar za zdaj policija tega ni potrdila.

Je bila tarča ravno ustanoviteljica PKK-ja? Francoska policija tudi molči o morebitnem motivu za umor, vendar nekateri namigujejo, da je bila tarča ravno 50-letna Sakine Cansiz, politična begunka v Franciji, ki je zaradi svojih aktivnosti v PKK-ju potovala po vsej Evropi, predvsem po Nemčiji, kjer je največja kurdska skupnost v Evropi, in Belgiji, še piše Jutarnji.hr. Sakine pa naj bi bila zaradi svoje vpletenosti v PKK v Turčiji že zaprta, kjer so jo tudi mučili.

Pred poslopjem kurdskega inštituta se je po novici, da so bile ubite tri kurdske aktivistke, zbralo več sto ljudi, predvsem ogorčenih Kurdov, ki so zahtevali hitro preiskavo o tem, kdo je ubil trojico. Ljudje so se razpršili, ko so odnesli trupla Kurdinj, Feyka pa je pozvala vse Kurde v Evropi na množične demonstracije v Parizu, na katerih bi obsodili politično motiviran napad. Člani Feyke za napadom vidijo turško obveščevalno službo, na pariških ulicah pa so vzklikali: "Vsi smo PKK."

Morda je kdo želel prekiniti pogovore z vodjo PKK-ja Do ubojev je prišlo kmalu po tem, ko so turški mediji objavili novico, da sta Ankara in turška tajna služba začeli pogovore z vodjo PKK-ja Abdulahom Ocalanom, ki je leta 1978 ustanovil PKK. Nekateri celo trdijo, da je Turčija odgovorna za napad, da bi prekinila pogovore.

Tako Francija kot Turčija sta že obsodili napad. "Preiskava še poteka, mislim, da bi morali počakati, da preiskovalci ugotovijo, kdo stoji za umorom in kakšen je morilčev motiv," je povedal francoski predsednik Francois Hollande. "To je popolnoma narobe. Izražamo sožalje," je povedal predstavnik turške vlade Bulent Arinc.

Ne spreglejte