SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francoski minister je želel v Švici položiti 15 milijonov evrov

3

termometer

Po razkritju, da je imel francoski minister za proračun Jerome Cahuzac na švicarski banki skritih 600 tisoč evrov, je vladno krizo zaostril še podatek o poskusu 15-milijonskega depozita.

Čeprav je minister za proračun zanikal obtožbe in tako pred predsednikom Francoisom Hollandom in francoskim parlamentom zatrjeval, da nima skritega bančnega računa v tujini, je prejšnji teden le priznal, da je ves čas lagal. Šokantno priznanje se je, sodeč po v nedeljo objavljeni anketi, že odrazilo v javnem mnenju, saj naj bi že tretjina Francozov podpirala predčasne volitve.

Po 600 tisoč evrih na švicarskem bančnem računu pa se je med bremeni zdaj že nekdanjega ministra znašlo razkritje, ki ga je v nedeljo objavila švicarska televizija. Cahuzac naj bi leta 2009 poskušal na bančni račun ženevske banke položiti kar 15 milijonov evrov, a naj bi ga tam zavrnili, saj so se bali nadaljnjih zapletov, ker je bil Cahuzac politična osebnost. Švica se je namreč že takrat zavezala, da bo posredovala informacije in sodelovala pri razkrivanju izogibanja davkom.

Cahuzaca zdaj preiskujejo kriminalisti zaradi pranja denarja in utaje davkov, njegov odvetnik Jean Veil pa obtožbe še vedno zanika. Škandal naj bi povzročil eno od najhujših političnih kriz v zadnjih desetletjih, ocenjujejo analitiki. Le Monde je na primer poročal o demokratični krizi in se spraševal, kako je lahko Cahuzac zatrjeval, da je nedolžen, ko pa je vedel, da ni, pri Liberation pa so zapisali, da je bilo s tem prelomljeno temeljno zaupanje med ljudstvom in vlado.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin