Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2012,
8.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francija

Sreda, 3. 10. 2012, 8.56

8 let

Francoska levica razdeljena glede fiskalnega pakta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V središču zanimanja francoske nacionalne skupščine je fiskalni pakt, o katerem so se voditelji Evropske unije (EU) dogovorili že marca.

Evropski fiskalni pakt ali uradno Pogodba o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji se je po tem, ko je o njem odločala francoska vlada, znašel tudi v evropskem parlamentu, kjer pa je povzročil razdeljenost med francosko levico.

Fiskalni pakt je sicer od držav v evroobmočju zahteval zmanjšanje proračunskega primanjkljaja ali se mora soočiti s sankcijami, kar pa je spodbudilo veliko negodovanje med levičarskimi strankami. Njihovo nestrinjanje pa lahko predstavlja velike probleme za francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki si prizadeva, da bi Francija kar se da hitro ratificirala fiskalni pakt.

Premier jih je prosil, naj glasujejo za novo evropsko pot "Formalno boste morali glasovati o ratifikaciji fiskalnega pakta, vendar vas prosim, da med glasovanjem podprete novo evropsko pot," je pred poslanci povedal francoski premier Jean-Marc Avrault, ki je še zatrdil, da bi predsednikovo zanašanje na desničarsko opozicijo pri ratifikaciji lahko škodovala ugledu predsednika. Hollande namreč želi, da se tudi levica poenoti glede ratifikacije, vendar za zdaj kaže, da bo 13 poslancev glasovalo proti ratifikaciji, dva pa se bosta glasovanja vzdržala.

"Ta pakt ima stroge pogoje, vsaj glede strukturnih reform, vendar bodo tiste države, ki so v težavah, občutile le eno stvar, in sicer delitev med premožnimi in revnimi v Evropi, zaradi česar se ne bomo znebili krize," je pred parlamentom pojasnil socialist Mathieu Hanotin.

Fiskalnemu paktu niso naklonjeni niti državljani Ratifikaciji fiskalnega pakta pa sicer niso naklonjeni niti francoski državljani, ki so pretekli konec tedna zavzeli pariške ulice in pokazali svoje nestrinjanje s paktom, ki ga je sicer sprejel že Hollandov predhodnik Nicolas Sarkozy. Več tisoč ljudi, ki se je udeležilo protestov, je celo prepričanih, da bi sprejetje pakta povzročilo še slabše gospodarske razmere v državi, kjer je brezposelnost 13-odstotna.

Ne spreglejte