Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 11. 2014,
12.49

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Litva Rusija blokada

Torek, 25. 11. 2014, 12.49

5 let, 5 mesecev

Francija začasno ustavila orožarski posel z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Litva je Rusijo obtožila, da je vozilom z litovskimi registrskimi tablicami prepovedala vstop na rusko ozemlje. Francija pa je ustavila sporno dobavo vojaških ladij Rusiji.

Litovska obmejna služba je sporočila, da je ruska carina prekinila carinske operacije za litovske tovornjake, ki so želeli v rusko eksklavo Kaliningrad, tako da so ostali na meji. "Veleposlaniku sem povedal, da gre za diskriminatorne ukrepe, in ga pozval, naj Rusija nemudoma konča diskriminatorne prakse," je po poročanju Reutersa povedal namestnik litovskega zunanjega ministra Andrius Krivas.

"Naši prevozniki in naša skladišča že izgubljajo stranke, ki se bojijo zamud in skušajo najeti tovornjake iz drugih držav," pa je, kot poroča Reuters, povedal predsednik zveze litovskih prevoznikov Algimantas Kondrusevicius.

Omejitve so uvedli v petek zvečer, dan zatem, ko je predsednica Litve Dalia Grybauskaite Rusijo označila za teroristično državo. Rusko zunanje ministrstvo se je odzvalo, da to "presega tudi najekstremnejše izjave radikalnih nacionalistov v Kijevu".

Blokada že pred letom dni Špediterstvo za Rusijo je pomembno za litovsko gospodarstvo, ki je za zdaj večinoma preživelo sankcije EU proti Rusiji zaradi ukrajinske krize in ruske povračilne ukrepe.

Rusija je litovske tovornjake krajši čas blokirala tudi pred letom dni, ko naj bi Litva gostila podpis pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in EU. Priprave na podpis sporazuma je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ustavil, kar je sprožilo množične proteste, ki so ga pozneje odnesli z oblasti, nemiri pa so se nato preselili na vzhod države, kjer od septembra uradno velja premirje, a se proruski separatisti in ukrajinske sile občasno še zapletajo v spopade.

Odnose med nekdanjo sovjetsko republiko in Rusijo je dodatno poslabšala obljuba Grybauskaitejeve, ki jo je v ponedeljek dala Ukrajini, in sicer o vojaški pomoči proti proruskim separatistom.

Prepovedala bi rusko propagando Napeti pa so tudi odnosi med Rusijo in Latvijo. Moskvo so ujezile izjave latvijske veleposlanice pri EU Ilze Juhansone, ki je ob predstavitvi prioritet latvijskega predsedovanja zagovarjala prepoved ruskih televizijskih programov v Litvi, češ da gre za veliko propagando proti Ukrajini. Rusija je zaradi njenih izjav v petek protestirala, poroča Euractiv.

Ne spreglejte