Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2013,
13.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Forbes privatizacija izziv

Sobota, 29. 6. 2013, 13.05

7 let, 12 mesecev

Forbes o Sloveniji: Neverjetno, kako ekonomsko paralizirana je ta družba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za zunanjega opazovalca je neverjetno, kako ekonomsko paralizirana je ta družba, ugotavlja Forbes, ki glavno nalogo ameriškega veleposlanika v Sloveniji vidi pri spodbujanju privatizacije.

O Sloveniji se je ob koncu mandata ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija razpisal novinar John Farrel, ki naj bi bil njegov znanec. "Moja žena je želela iti nekam, kjer ni vroče," je svoje razloge za odhod v Slovenijo novinarju pojasnil veleposlanik.

Naloga veleposlanika je po navedbah Farrella "pomagati pri spodbujanju slovenske vlade k privatizaciji večjega deleža svojega gospodarstva, ki je tudi po več kot 20 letih po osamosvojitvi od Jugoslavije še vedno pod močnim državnim nadzorom". Vendar je težava, da je za to prepozno, opozarja novinar, ki ugotavlja, da bi morali državna podjetja prodati, ko sta bila gospodarstvo in evro močnejša.

"Sindikati so tu še vedno močni. Levičarski politiki, nekdanji komunisti, kot mi pravijo sorodniki, imajo še vedno polno podporo državnih pristranskih medijev," nadaljuje v spletnem prispevku. Med drugim razpravlja o prodaji trgovske verige Mercator in obsodbi nekdanjega premiera Janeza Janše v primeru Patria. "Postopek proti njemu se zdi vsaj delno politično motiviran in če bo evropsko sodišče zavrnilo sodbo slovenskega sodnika, bo to črni madež za sloves države."

V primerjavi z drugimi državami v regiji Farrell ugotavlja, da je bila Slovenija, zgodovinsko gledano, vedno ekonomsko uspešnejša od svojih sosed in da so Slovenci zaradi tega previdnejši pri spremembah, tudi pri sprejemanju bolj radikalnih ekonomskih reform. Ta previdnost ima svojo ceno, številni prebivalci pa bi raje videli, da se ne bi priključili Evropski uniji. "Glede na visoko stopnjo izobraženosti v Sloveniji je za ameriškega obiskovalca neverjetno, kako ekonomsko paralizirana je ta družba," meni.

Novinar se je dotaknil tudi novejše zgodovine, ki sega vse do druge svetovne vojne, "a je preveč zapletena za razpravo v kratkem prispevku". "Vendar je dejstvo. In se jo čuti že med kratkim obiskom. Slovenija je približno tako velika kot Massachusetts, a lahko naletiš na množična grobišča v manj kot uri vožnje od glavnega mesta," je sklenil.

Ne spreglejte