Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 1. 2014,
14.41

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 3. 1. 2014, 14.41

2 leti, 11 mesecev

Flint – najnevarnejše mesto v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Flint

Flint, najnevarnejše mesto v ZDA, je postal žrtev propadle avtomobilske industrije. Cene nepremičnin padajo - hiša lahko stane zgolj 500 dolarjev -, stopnja kriminala pa medtem narašča.

Najbolj obubožano in zaradi tega najnevarnejše mesto v ZDA ni zloglasni Detroit, temveč njegov manjši sosed, 106 kilometrov oddaljeno mestece Flint. Podobno kot Detroit so tudi Flint v najboljših časih poganjale avtomobilska industrija in z njo povezane dejavnosti.

"Težko verjameš, da si v ZDA"

Mesto je bilo rojstni kraj podjetja General Motors (GM), v šestdesetih letih 20. stoletja pa je imelo enega najvišjih prihodkov na prebivalca na svetu. Na vrhuncu gospodarskega razcveta so samo v GM zaposlovali več kot 80 tisoč ljudi, preostale z avtomobilsko panogo povezane dejavnosti pa so dajale kruh še več tisoč prebivalcem. Danes GM zaposluje le še 4.000 ljudi, mesto pa v povprečju vsak dan zapusti pet prebivalcev.

"Spomini na stari Flint so v mojih očeh naredili padec mesta še toliko bolj dramatičen," pravi domačin in novinar Gordon Young. "Nekateri mestni predeli so v tako slabem stanju, da človek kar ne more verjeti, da je v Združenih državah Amerike," pravi Young in ob tem navaja neverjetno smešne cene, po katerih se prodajajo tamkajšnje nepremičnine. "Na eBayu lahko kupite na desetine hiš po cenah, ki se sučejo okrog 500 dolarjev."

Slabše kot v Iraku

Flint je, podobno kot Detroit, v prvem desetletju 21. stoletja izgubil 20 odstotkov prebivalstva. Danes ima le še okoli 100 tisoč prebivalcev, kar je pol manj kot v 60. letih. Je pa zato od državnega povprečja precej višje število kaznivih dejanj. Leta 2012 se je v mesto na 100 tisoč prebivalcev zgodilo 62 umorov, 106 posilstev in 662 ropov. Stopnja umorov je celo višja kot v Bagdadu v Iraku.

Mesto se je na neslavnem prvem mestu najnevarnejših ameriškim mest sicer znašlo že večkrat. Business Insider ga je na prvo mesto svojih seznamov uvrstil v letih 2010, 2011 in 2012. V vsem tem času se je nabralo kar 2.729 kaznivih dejanj.

Ne spreglejte