Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2013,
7.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska komisija proračun

Četrtek, 24. 10. 2013, 7.35

7 let, 12 mesecev

Evropski poslanci danes o rešitvi, da Bruselj ne ostane brez denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je Evropska komisija opozorila, da bo sredi novembra ostala brez denarja, če ji hitro ne zagotovijo dodatnih 2,7 milijarde evrov, bodo poslanci danes razpravljali in glasovali o tem.

Gre za vročo temo, saj je del kopice proračunskih sporov v EU. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je v ponedeljek ob odprtju plenarnega zasedanja presenetil s sporočilom, da bo komisija v sredini novembra plačilno nesposobna, če parlament še na tej plenarki po nujnem postopku ne potrdi spremembe letošnjega proračuna številka šest, ki bo zagotovila dodatnih 2,7 milijarde evrov sredstev.

Poslanci kritični do nenadne zahteve Poslanci so bili do nenadne zahteve zelo kritični. Med drugim so se spraševali, kako je mogoče, da je Bruselj šele tik pred zdajci ugotovil, da ima prazno denarnico. Bojijo se, da se jih postavlja ob zid in da bo, če bodo zdaj potrdili 2,7 milijarde evrov, zaradi tega ogrožen njihov pogajalski položaj nasproti Svetu v sporu, kako pokriti 3,9-milijardno luknjo v letošnjem proračunu.

Zato vztrajajo, da bodo spremembo številka šest danes potrdili le, če dobijo še pred glasovanjem izrecna zagotovila Sveta, da bo spor glede spremembe proračuna številka osem, ki govori o omenjenih 3,9 milijarde evrov, v kratkem urejen in EU leta ne bo zaključila s primanjkljajem. Predstavnik litovskega predsedstva EU jim v sredo zatrdil, da bo to urejeno še konec tega meseca.

Parlament vztraja, da ne bo potrdil večletnega finančnega okvira Ker države, ki se zaradi krize soočajo s proračunskimi rezi doma, vse bolj nerade nakazujejo denar v proračun EU, čeprav se k temu ob sprejemanju proračuna zavežejo, nastaja primanjkljaj v proračunu EU. V letošnjem je tako nastala 11,2 milijarde velika luknja. Od tega je 7,3 milijard evrov že pokritih, zdaj pa je treba poiskati še rešitev za preostalih 3,9 milijarde evrov.

Parlament vztraja, da ne bo potrdil večletnega finančnega okvira EU 2014-2020, dokler ne bo letošnji primanjkljaj v celoti pokrit. Nova 2,7-milijardna luknja sicer s tem ni neposredno povezana, saj je nastala, potem ko je komisija ugotovila, da se bo s t.i. lastnimi sredstvi EU v proračun steklo manj denarja, kot so načrtovali.

Ne spreglejte