Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2013,
13.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lampedusa begunci kriza

Petek, 4. 10. 2013, 13.29

8 let, 3 mesece

Evropa, pomagaj preprečiti smrti na tvojih vratih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pokol nedolžnih, je lampeduško tragedijo označil italijanski predsednik. Vse glasneje je slišati: "Odgovorna je vsa Evropska unija."

Lampeduška tragedija, v kateri je včeraj na poti čez morje v Evropsko unijo umrlo več kot 120 ljudi, je ena hujših, a je le zadnja v dolgi vrsti tragedij na morju med Afriko in Evropo. Kakšnih 15 tisoč migrantov, iz Afrike, Azije in od drugod, je v zadnjih 20 letih umrlo na poti v obljubljeno Evropo. Umirajo v nekajdnevni poti čez morje, zaradi neprimernih in prenatrpanih ladij, ki, ko se znajdejo v težavah, ne dobijo pomoči. Človekoljubne organizacije opozarjajo: "Te smrti bi lahko preprečili."

"Trupla in mrliška vozila" Italijanski reševalci v morju okoli Lampeduse še vedno iščejo trupla in morebitne preživele. Upanja za zadnje skorajda ni. Na ladji naj bi bilo do petsto beguncev, za zdaj so jih rešili kakšnih 160. Otok je poln trupel. Pietro Bartolo, vodja otoške zdravstvene oskrbe, je včeraj vzkliknil: "Trupla, trupla in mrliška vozila." Otoška županja Giusi Nicolini pa: "To je grozno. Lampedusa je kot pokopališče." Danes je v Italiji dan žalovanja.

Pomagajte! Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je dejal, da je nastopil čas, da si svet porazdeli breme in vedno večji problem migrantov, ki prihajajo na Lampeduso in nato v Italijo. Podpredsedniki italijanske vlade Angelino Alfano pa: "Upam, da je Evropska unija dojela, da to ni samo težava Italije, temveč da gre za Evropsko tragedijo."

Kdo je kriv? Eden izmed preživelih beguncev je povedal, da je imela ladja težave že precej hitro po tem, ko je izplula iz libijskega pristanišča Misrata, da pa je na poti srečala tri ribiške ladje, ki so videle, da imajo težave, a niso priskočile na pomoč. Podobno se je zgodilo že marca leta 2011. Takrat naj bi ladjo z migranti v težavah opazile številne evropske policijske patrulje, a niso pomagale.

Človekoljubne organizacije že vrsto let Evropsko unijo opozarjajo, naj ponovno razmisli o politiki do migrantov, ki plujejo v Evropo. Predstavnica Human Rights Watcha je dejala: "Pomanjkanje solidarnosti Evropske unije je krivo, da ni prišlo do prav nobenega resnega predloga o tem, kako rešiti težavo. Države članice morajo storiti več, da pomagajo Italiji. Zakaj na primer namesto patrulj, ki polno opremljene nadzirajo morje, ne uvedejo reševalne policije, ki bi poskrbela, da bi ladje z begunci, ko bi zašle v težave, dobile pomoč?"

Ne spreglejte