Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 1. 2009,
17.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 17.13

8 let, 5 mesecev

Estonsko sodišče oprostilo obtožene za nemire leta 2007

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nemiri, ki so aprila 2007 izbruhnili zaradi premestitve spomenika sovjetskemu vojaku, so zahtevali eno življenje, več kot sto ljudi je bilo ranjenih.

Sodišče odločitve ni podrobneje pojasnilo, razsodbo pa naj bi objavilo v štirinajstih dneh. Obtožencem je grozilo do pet let zapora, tožilci pa naj bi se na razsodbo pritožili.

Tožilci niso predstavili dokazov za krivdo obtoženih Odvetniki obrambe so dejali, da tožilci sodišču niso predstavili dokazov, da so Dmitri Klenski, Dmitri Linter, Maksim Reva in Mark Sirok začeli nemire.

Rusko zunanje ministrstvo je že pozdravilo razsodbo sodišča kot "obsodbo tistih, ki so hoteli onečastiti spomin padlih borcev in opraviti revizijo zgodovine".

Sporni spomenik so prestavili na vojaško pokopališče na obrobje Tallina Estonska vlada se je aprila 2007 odločila premakniti spomenik vojakom sovjetske Rdeče armade iz središča prestolnice, potem ko je leta 2006 ob njem prišlo do spopadov med estonskimi Rusi, za katere je spomenik obeležje poraza nacizma po drugi svetovni vojni, in Estonci, ki v spomeniku vidijo simbol 50 let trajajoče sovjetske okupacije. Sporni spomenik so nato postavili na vojaškem pokopališču na obrobju prestolnice. Ob tem so izbruhnili nasilni protesti ruske manjšine, ki tvori 25 odstotkov od 1,3 milijona prebivalcev Estonije. Izgredi so zahtevali eno smrtno žrtev, ranjenih je bilo 156 ljudi.

Ne spreglejte