SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ebola v Gvineji zahtevala že več kot 50 življenj

2

termometer

 | Foto:
Smrtonosna virusna bolezen ebola, ki je 9. februarja izbruhnila na jugu Gvineje, je doslej zahtevala najmanj 59 smrtnih žrtev, zabeležili pa so skupno 80 primerov okužbe.

Izbruh bolezni naj bi imel razsežnosti epidemije in je po navedbah Unicefa že dosegel prestolnico Conakry. Da gre za ebolo, so šele v petek potrdili francoski strokovnjaki iz Lyona, medtem ko so bili domači strokovnjaki pri tem neuspešni.

"Proti epidemiji se borimo z vsemi sredstvi, ki jih imamo na voljo, in s pomočjo naših partnerjev, toda težko je. A uspelo nam bo," je dejal vodja centra za preprečevanje bolezni Sakoba Keita.

Izbruh bolezni je najhuje prizadel območja na jugu države, ki mejijo na Sierro Leone, po navedbah Sklada ZN za otroke (Unicef) pa je že dosegel tudi prestolnico Conakry. "V Gvineji, državi s šibko zdravstveno infrastrukturo, ima lahko tak izbruh pogubne posledice," je ocenil predstavnik Unicefa v Gvineji Mohamed Ag Agoya.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za ebolo, katere bolezenski znaki so driska, bruhanje in krvavitve, ne obstaja cepivo ali drugi načini zdravljenja, zaradi česar umre med 25 in 90 odstotkov okuženih, odvisno od vrste virusa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin