SiolNET. Novice Svet
2,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dveletna Mila že v ZDA, bolni deklici bo pomagal strokovnjak slovenskih korenin #video

2,88

termometer

Hrvaško javnost je v preteklem tednu združila humanitarna akcija, v okviru katere so v nekaj dneh zbrali približno 37 milijonov kun oziroma pet milijonov evrov za zdravljenje dveletne deklice Mile v ZDA. Za deklico z Reke, ki je zbolela za redko obliko levkemije, bo v otroški bolnišnici v Philadelphii poskrbel zdravnik slovenskih korenin Richard Aplenc.

Družina Rončević je potem, ko so na Hrvaškem izčrpali vse možnosti za uspešno zdravljenje njihove hčerke, ugotovila, da je nadaljevanje borbe za življenje deklice možno le v ZDA, v kateri se uspešno bojujejo tudi z redkimi oblikami levkemije. Problem je predstavljal denar za stroške zdravljenja, ki ga iz lastnih sredstev niso mogli zagotoviti.

Starši javnost zaprosili za pomoč pri zbiranju 2,8 milijona dolarjev

Prejšnji teden so tako starši hrvaško javnost zaprosili za pomoč pri zbiranju potrebnih 2,8 milijona dolarjev. Po nepričakovano hitrem in izdatnem odzivu javnosti na Hrvaškem, pa tudi Hrvatov, ki živijo v tujini, so potreben denar zbrali v le nekaj dneh. Presežek iz sklada bodo po dogovoru s hrvaškim ministrstvom za zdravje namenili v podobne namene za druge otroke.

Deklica je v torek zvečer po evropskem času s staršema že prispela v bolnišnico v Philadelphii, kjer jo je pričakala zdravniška skupina na čelu z doktorjem Richardom Aplencem, ki je strokovnjak za obliko levkemije, za katero je zbolela deklica.

pasica

Mali Mili bo v ZDA pomagal strokovnjak slovenskih korenin

Zdravnik slovenskega rodu je v hrvaški javnosti že znan, saj je po podobni humanitarni akciji iz leta 2013 sodeloval pri zdravljenju petletne Hrvatice. O Aplencu pri naših južnih sosedih govorijo z veliko spoštovanja, med drugim izpostavljajo njegove zdravniške sposobnosti, uspehe in skromnost.

Aplenc solidno obvlada hrvaščino, med vojno pa je bil na Hrvaškem kot član mednarodne organizacije zdravniki brez meja, so danes poročali novinarji Večernjega lista. Aplenc se je lani udeležil tudi strokovnega omizja v Zagrebu, kjer so predstavili metodo zdravljenja levkemije s celično terapijo, ki beleži od 76- in 90-odstotno uspešnost pri otrocih in najstnikih, pri katerih se je bolezen ponovila in niso mogli prejeti nobene druge terapije več.

Za namestitev in stroške družine med bivanjem v Philadelphii bo poskrbela tamkajšnja hrvaška skupnost, na razpolago pa bodo imeli tudi dva uslužbenca in službeni avtomobil z voznikom hrvaškega veleposlaništva v Washingtonu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin