SiolNET. Novice Svet
4,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dramatičen trenutek prebega severnokorejskega vojaka

4,90

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poveljstvo Združenih narodov v Seulu je pokazalo posnetek dramatičnega prebega severnokorejskega vojaka v Južno Korejo. Prebežnika so večkrat ustrelili in je v bolnišnici.

Video so posnele različne kamere in prikazuje prebeg 13. novembra, ko se je severnokorejski vojak na mejnem prehodu Panmunjom podal v beg mimo svojih sodržavljanov in je z vojaškim vozilom dosegel mejo z Južno Korejo, ki velja za najbolj zastraženo na svetu. Vojaka so med begom ustrelili najmanj petkrat - nanj so streljali nekdanji kolegi - in okreva v južnokorejski bolnišnici.

Ko so severnokorejski vojaki streljali na dezerterja, so pri tem njihovi izstrelki leteli na južnokorejsko stran meje, trdi poveljstvo ZN, kar predstavlja kršitev leta 1953 sklenjenega dogovora o prenehanju sovražnosti med državama, ki sta tehnično še vedno v vojni. Poleg tega naj bi v lovu za prebežnikom eden izmed severnokorejskih vojakov, ki mu je sledil, prestopil mejo, po nekaj metrih pa si je premislil in se obrnil nazaj.

Prebegi severnokorejskih vojakov na mejnem prehodu Panmunjom, ki je tudi velika turistična atrakcija in edini del meje, kjer si vojaki obeh Korej gledajo iz oči v oči, so zelo redki.

 

Videoposnetek se konča, ko trije južnokorejski vojaki splezajo do ranjenega severnokorejskega prebežnika, ki je obležal le nekaj metov čez mejo Južne Koreje. Ranjenca je nato ameriški helikopter odpeljal v bolnišnico južno od Seula, kjer so mu med dvema operacijama odstranili krogle ter je po besedah zdravnikov že prišel k zavesti in bo preživel, poroča Reuters.

Zdravniki so povedali še, da ima prebežnik zajedavce, kar je otežilo njegovo zdravljenje, ter da kaže znake depresije in travme.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin