Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
8.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 8.10

8 let

Donatorji obljubili skoraj 10 milijard dolarjev za Haiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na sredini donatorski konferenci za Haiti, ki je potekala v New Yorku, so države obljubile za skoraj 10 milijard dolarjev pomoči za v potresu uničeno državo.

To je krepko preseglo načrte organizatorjev, ki so pred konferenco izražali upanje, da bodo zbrali 3,8 milijarde dolarjev, ki bi jih porabili v naslednjih 18 mesecih. V imenu Slovenije je veleposlanica pri ZN Sanja Štiglic spomnila, da je Slovenija takoj po katastrofalnem potresu 12. januarja namenila za Haiti 120.000 evrov in poslala šotore za 300 ljudi. Nevladne organizacije so v Sloveniji zbrale 770.000 evrov, veleposlanica pa je napovedala, da bo država prispevala še 465.000 evrov, kar je vlada potrdila 25. marca.

ZN združeni za Haiti

Pričakovali so, da bodo zbrali najmanj 3,8 milijarde pomoči za naslednjih 18 mesecev, ob tem pa opozorili, da bodo za celoten dolgoročni projekt obnove potrebovali 11,5 milijarde dolarjev. Do konca dneva so države na donatorski konferenci obljubile za 9,9 milijarde dolarjev kratkoročne in dolgoročne pomoči, od tega samo za natančno določene projekte obnove 5,26 milijarde dolarjev.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je konferenco označil za izjemno uspešno in dejal, da so ZN združeni za Haiti. "Ljudem smo dali upanje za novo prihodnost. Začetek je dober, zdaj pa moramo to še uresničiti," je dejal Ban. ZN so sicer za nujno humanitarno pomoč po potresu izdali poziv za 1,4 milijarde dolarjev, od česar so dobili le polovico, doslej pa je bilo porabljene 30 odstotkov te vsote.. Do konca dneva so države na donatorski konferenci obljubile za 9,9 milijarde dolarjev kratkoročne in dolgoročne pomoči, od tega samo za natančno določene projekte obnove 5,26 milijarde dolarjev.

Tragedija zahtevala 230.000 življenj in 300.000 ranjenih

Visoka zunanjepolitična EU Catherine Ashton je na novinarski konferenci ob sklepu konference spomnila, da je tragedija na Haitiju zahtevala 230.000 življenj in 300.000 ranjenih ter več kot milijon brezdomcev. Zato je potreben dolgoročen načrt obnove, ki bo vseboval izobrazbo, infrastrukturo, spremembe v zakonodajnem in ustavnem okviru za pomoč gospodarstvu ter nadaljevanje humanitarne pomoči.

EU je obljubila 1,6 milijarde dolarjev pomoči za Haiti in je s tem največja donatorka. Ashtonova je pojasnila, da so ta sredstva predvidena za porabo v prvih dveh letih po potresu. Skrbi o korupciji na Haitiju je zavrnila s trditvijo, da ima EU dobre izkušnje in rezultate pri nadzoru porabe proračunskih sredstev, prav tako pa bo EU na Haitiju pomagala usposabljati uradnike novih ustanov in vzpostavitvi mehanizmov, ki bodo zagotovili ustrezno porabo pomoči.

Nadzor nad doniranimi sredstvi

Denar bo nakazan v poseben sklad za obnovo Haitija, ki ga bo nadzorovala komisija pod vodstvom haitijskega premiera Jeana Maxa Belleriveja in nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, ki je tudi posebni odposlanec ZN za Haiti. Clinton je zagotovil, da bo pozorno nadziral, kam bo šel denar.

Na konferenci je sodelovalo 140 držav, nekatere med njimi tudi z ministri, prisotni pa so bili tudi predstavniki Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Posebno vlogo sopredsedujočih so imele največje donatorke - EU, ZDA, Španija, Francija, Brazilija in Kanada.

Poleg ZDA in ZN je bil gostitelj tudi Haiti, katerega predsednik Rene Preval se je zahvalil v imenu devetih milijonov prebivalcev v potresu opustošene države in dejal, da je mednarodna skupnost izvršila svoj del naloge, sedaj pa morajo svoje opraviti še Haitijci.

Pomoč kmetom, ki pridelujejo mango

Obnova, pri čemer ne gre le za popotresno obnovo, ampak celovito preobrazbo družbe na Haitiju, bo potekala v skladu z načrtom haitijske vlade. Dolgoročni načrt predvideva decentralizirano državo, v kateri prebivalstvo ne bo skoncentrirano zgolj v prestolnici Port au Prince, obnovo šolskega sistema, kmetijstva in gospodarstva, spremembe v zakonodaji in ustavi in druge.

Načrt predvideva sodelovanje civilne družbe oziroma nevladnih organizacij in tudi gospodarskih korporacij. Potekala bodo tudi stalna posvetovanja z lokalnimi skupnostmi. Proizvajalka pijač Coca Cola se je tako že dogovorila, da bo 25.000 kmetom, ki pridelujejo mango, pomagala pri dostopu na trge in izboljšanju pridelave.

Nadaljevanje nujno potrebne pomoči

Ob tem pa bo potrebno poskrbeti tudi za nadaljevanje nujno potrebne humanitarne pomoči. Clinton je opozoril, da se ljudje, dokler živijo v nezdravih pogojih in so nenehno izpostavljeni nevarnosti, ne morejo popolnoma predati načrtom na daljši rok.

Še vedno je tako potrebna pomoč v hrani, zdravilih, vodi in drugih nujnih potrebščinah. Poleg tega je nujno potrebno preseliti do 40.000 ljudi z območij, ki so izpostavljena poplavam.

Ne spreglejte