Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2018,
16.44

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rusija

Sreda, 30. 5. 2018, 16.44

5 let, 11 mesecev

Domnevna ruska žvižgačka se boji za svoje življenje ob vrnitvi na Malto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Ruska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Domnevna ruska žvižgačka, povezana s korupcijsko afero na Malti, Marija Efimova je v torek v Atenah dejala, da je ob njeni morebitni vrnitvi na Malto ogroženo njeno življenje. Hkrati je izrazila pripravljenost pričati na sodišču.

"Pripravljena sem pričati, a ne na Malti. Če se vrnem, bo ogroženo moje življenje," je ob tem dejala 36-letna Efimova, nekdanja zaposlena pri banki Pilatus. Efimova v Grčiji čaka na odločitev tamkajšnjega pravosodja o njeni morebitni izročitvi Malti. Vrhovno sodišče naj bi o njeni usodi odločalo 14. junija.

''Nimam se namena skrivati, ne počutim se krive''

Efimova velja za najverjetnejši ključni vir malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je poročala o tem, kako na široko je razvejana korupcija v njeni domovini.

Novinarka je umrla oktobra lani v eksploziji bombe, ki so jo podtaknili pod njeno vozilo. Po umoru je novinarkin sin premierja Josepha Muchata pozval k odstopu in ga obtožil, da je na čelu mafijske države.

bob Soči 2014
Sportal Kdo zavaja? Ruski preiskovalni organi ali kontroverzni žvižgač?

Banka Pilatus, ki naj bi bila vpletena v korupcijo, je pozneje Efimovo obtožila, da je odtujila pet tisoč evrov, zaradi česar so jo malteški policisti odpeljali na zaslišanje.

Po navedbah Efimove, sicer matere dveh otrok, so jo na zaslišanju poniževali in ji grozili z zaporno kaznijo do petih let ter smrtjo v zaporu. Prav tako je malteška policija dovolila, da so bili na zaslišanju prisotni vodilni predstavniki banke. "Takrat sem spoznala, kako vplivna je ta banka," je dejala.

Ruska hiša navijačev
Sportal Skomina zapiskal, nato je v Ljubljani odjeknil velik ruski aplavz #video

Efimova se je nato zatekla na Kreto, marca pa se je predala grški policiji v Atenah. "Nimam se namena skrivati. Ne počutim se krive," je še dejala.

Ne spreglejte