Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
16.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Kaiser Karl Erjavec

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 16.01

7 let, 12 mesecev

"Dobro sodelovanje Ljubljane z Dunajem vodi preko Celovca"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Deželni glavar Peter Kaiser je dejal, da je Ljubljano zavestno izbral za prvi obisk v tujini v vlogi deželnega glavarja in je vesel, da je v Sloveniji našel prijatelje, ki želijo razvijati odnose.

Zunanji minister Karl Erjavec je v Ljubljani na uradnem obisku gostil novega deželnega glavarja avstrijske Koroške Kaiserja. Erjavec je odnose tako s Celovcem kot Dunajem ocenil kot dobre.

Dogovor o ponovnem zagonu kontaktnega komiteja Erjavec je v izjavi za medije po srečanju delegacij izrazil prepričanje, da obisk Kaiserja pomeni "novo etapo v odnosih med Ljubljano in Celovcem". Od oblikovanja nove vlade na avstrijskem Koroškem po njegovih besedah tam vlada bistveno boljše vzdušje, vsaj kar se tiče slovenske manjšine.

Kaiser je dejal, da je Ljubljano zavestno izbral za prvi obisk v tujini v vlogi deželnega glavarja in je vesel, da je v Sloveniji našel "prijatelje", ki želijo odnose razvijati naprej.

V luči možnosti za poglobitev sodelovanja sta se Erjavec in Kaiser dogovorila o ponovnem zagonu t.i. kontaktnega komiteja, v katerih bi po Erjavčevih besedah opredelili tiste skupne teme in projekte, ki so v korist obeh strani. Erjavec je ob tem omenil predvsem področja gospodarstva, prometa, infrastrukture, turizma, kulture in šolstva.

Kot je dejal Kaiser, bo kontaktni komite dobil novo strukturo za prihodnost. Ob predstavnikih Koroške bi tako na avstrijski strani vanj vključili tudi predstavnike republike Avstrije, državne sekretarje in tudi poslance iz obeh domov avstrijskega parlamenta.

Napredek glede vprašanja slovenske manjšine Glede področij sodelovanja je koroški glavar omenil narodne skupnosti, evropsko sodelovanje - tako na bilateralni kot na regionalni ravni, izobraževanje, še posebej izobraževanje in izmenjavo pedagogov v vrtcih, infrastrukturo in evropske projekte, med drugim na varnostnem področju.

Erjavec je sicer tako odnose med Slovenijo in Koroško kot tudi odnose med državama ocenil kot dobre. "Dobro sodelovanje Ljubljane z Dunajem vodi preko Celovca," je menil in dejal, da je bil velik napredek dosežen tudi glede vprašanja tamkajšnje slovenske manjšine.

Delegaciji sta se dotaknili tudi odprtih vprašanj, za katera je Erjavec prepričan, da jih bodo v prihodnje uspešno razreševali.

Pri Bratuškovi in Pahorju Kaiserja je po srečanju z Erjavcem, na katerem je sodelovala tudi ministrica za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Tina Komel, sprejela tudi premierka Alenka Bratušek.

Predsednica vlade je poudarila, da za Slovenijo povezovanje z avstrijsko Koroško ni pomembno le zaradi prisotnosti slovenske narodne skupnosti na njenem območju, temveč tudi zaradi tradicionalno dobrega sodelovanja na številnih področjih skupnega interesa, ki prinaša pozitivne učinke na obeh straneh meje.

S Kaiserjem sta govorila tudi o možnostih za konkretnejše sodelovanje med sosednjimi regijami Slovenije, Avstrije in Italije, ki bi lahko s pripravljenimi projekti skupaj kandidirale za evropska sredstva in na ta način še okrepile obliko evropskega medteritorialnega sodelovanja na področju kulture in izobraževanja.

Kaiserja je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot so zapisali na spletni strani njegovega urada, sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih med Slovenijo in avstrijsko Koroško ter o številnih gospodarskih, političnih in kulturnih potencialih, ki jih naše sosedstvo ponuja. Dotaknila sta se tudi slovenske manjšine, ki živi na avstrijskem Koroškem in "bogati naše medsebojne odnose".

Ne spreglejte