Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nemčija volitve Bavarska

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 10.50

8 let

Dobra in slaba novica za Merklovo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po deželnih volitvah na Bavarskem nemški mediji pojejo hvalnice voditelju zmagovalne Krščansko-socialna unija Horstu Seehoferju. Slab rezultat liberalcev ne pomeni nič dobrega za vladno koalicijo.

Teden pred nemškimi zveznimi parlamentarnimi volitvami je slavje Krščansko-socialne unije (CSU), ki je po uradnih končnih izidih dobila 47,7 odstotka glasov in s tem absolutno večino mandatov v deželnem zboru, dobra novica za nemško kanclerko Angelo Merkel. Seehofer je v prvem odzivu na izide volitev dejal, da gre za zgodovinski uspeh. "CSU živi kot ljudska stranka," je še dejal.

V Krščansko-demokratski uniji (CDU) so mnenja, da je zmaga sestrske CSU na Bavarskem veter v jadra za zvezne volitve prihodnji teden. "Za nas to pomeni potreben zagon, da bomo zadnji teden dali vse od sebe," je dejal vodja poslanske skupine CDU/CSU v bundestagu Michael Grosse-Brömer.

Nemški mediji slavijo super Horsta, na Bavarskem izjemno priljubljenega voditelja CSU. Spiegel piše, da bi "kralj dvoran v pivnicah", "eden zadnjih alfa moških v konservativnem kampu Angele Merkel" dal krila kanclerki. "Velik dan Seehoferja," piše Die Welt o "zmagoslavju ene zadnjih političnih alfa živali". CSU, ki na Bavarskem vlada že pol stoletja, je sicer doživela drugi najslabši izid, slabše je bilo le še pred petimi leti, ko so prejeli 43,4 odstotka glasov.

Rantznova: Liberalcem bo uspelo Seehoferja slavijo kot nedvoumnega zmagovalca volitev, medtem ko je nedvoumni poraženec vodja liberalcev (FDP) Philipp Rösler. Prvi mož FDP je priznal, da je njegova stranka doživela "grenak poraz", in dodal, da rezultat pomeni "budnico za vse liberalce v Nemčiji". Mediji ugotavljajo, da je CSU slavila tudi na račun liberalcev, saj jim je "odvzela" kar 120 tisoč volilnih glasov. Komentatorji menijo, da so v nasprotju z izidi pred petimi leti volivci glas raje dali CSU, saj si ne želijo koalicije, temveč vladanje ene stranke. Gertrud Rantzen, predsednica upravnega odbora Slovensko-nemške gospodarske zbornice, meni, da je Seehofer dobil glasove tistih volivcev, ki se pred petimi leti volitev niso udeležili.

Porazen rezultat njenih koalicijskih partnerjev je slaba novica tudi za Merklovo. FDP se s 3,3 odstotka glasov ni uspelo uvrstiti v deželni parlament, podobno usodo utegnejo doživeti tudi na zvezni ravni, kar bi pomenilo razpad dozdajšnje črno-rumene koalicije. Mediji v Nemčiji tako že pišejo, da se koalicija trese in da bo morala Merklova po volitvah v koalicijo s socialdemokrati (SPD). Rantznova je prepričana, da se bo liberalcem vendarle uspelo prebiti v zvezni parlament, saj so ponavadi močnejši na volitvah na zvezni ravni. Meni, da je nadaljevanje trenutne koalicije verjetnejše od črno-rdeče koalicije.

SPD navzgor Deutsche Welle piše, da bi na zvezni ravni volivci utegnili glasove liberalcem nameniti iz usmiljenja, česar pa si CDU ne želi. V Nemčiji volivci oddajo dva glasova, enega za kandidata, drugega za stranko. V preteklosti je CDU volivcem odsvetovala, da strankarski glas dajo drugi stranki, a volivci utegnejo to preslišati, da bi ohranili svojo stranko na oblasti.

SPD je v najbogatejši nemški zvezni deželi dobila 20,6 odstotka glasov podpore, kar je njen tretji najslabši rezultat na Bavarskem po letu 1946. Prvi kandidat SPD Christian Ude je dejal, da gre za "spremembo trenda" za socialdemokrate. "CSU je dobila volitve, a za SPD velja – spet navzgor," je povedal.

Vstop v bavarski deželni zbor je uspel še Zelenim, ki so dobili 8,6 odstotka glasov, in Svobodnim volivcem (FW) z devetimi odstotki. Volilna udeležba je bila višja od pričakovanj, 63,9-odstotna. Glede na volilne projekcije televizij ARD in ZDF naj bi CSU v deželnem zboru dobila 101 sedež in s tem absolutno večino v 187-članskem parlamentu, SPD naj bi imela 43 sedežev, Zeleni in Svobodni volivci pa po 18.

Evroskeptiki v zvezni parlament? "Izidi bavarskih volitev lahko vpliva na splošne volitve. Pomenile bodo več podpore za vladni stranki, posebej za stranko Merklove. Lahko pa so tudi v pomoč opoziciji, socialnim demokratom," pravi Rantznova. Nemški mediji sicer pišejo, da volitve na Bavarskem ne morejo predvideti izidov zveznih volitev 22. septembra. Eden od razlogov je, da evroskeptična stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) na Bavarskem ni kandidirala. Stranka bo tekmovala na zveznih volitvah in utegne odščipniti glasove CDU, saj niso vsi njeni volivci zadovoljni s kanclerkino evropsko politiko reševanja evra. Rantznova pričakuje, da bo AfD imela določeno vlogo na volitvah, a da ne bo prestopila parlamentarnega praga petih odstotkov.

Ne spreglejte