Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
20. 8. 2019,
9.58

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

2

Natisni članek

jama Poljska Tatre reševanje jamar Jamarska reševalna služba

Torek, 20. 8. 2019, 9.58

4 leta, 8 mesecev

Do ujetih poljskih jamarjev bodo poskušali priti z eksplozivi

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

2

Poljska TOPR Tatre reševalci reševanje | Z jamarjema še niso uspeli navezati stika, kar je zaradi ekstremnih razmer v jami zelo zaskrbljujoče. | Foto Reuters

Z jamarjema še niso uspeli navezati stika, kar je zaradi ekstremnih razmer v jami zelo zaskrbljujoče.

Foto: Reuters

Na Poljskem se odvija ena najtežjih akcij v zgodovini njihovega jamarskega reševanja, je danes na facebooku zapisala slovenska jamarska reševalna služba. Dva jamarja sta namreč v soboto zaradi nenadne narasle vode ostala ujeta 500 metrov pod površjem. Poleg mraza in vode jamarjem največji izziv predstavljajo številne ožine, ki jim preprečujejo dostop do dveh ujetih jamarjev, z reševanjem svojih kolegov pa več deset reševalcev nadaljuje že četrti dan.

Reševalce so o nesreči obvestili kolegi jamarji, ki jim je jamo uspelo zapustiti še pravi čas. Reševanje je zelo zahtevno, ker je Velika snežna jama (Wielka Sniezna) v gorovju Tatre, zelo tesna, številni njeni deli pa so jamarjem še vedno manj znani. Reševanje je zelo zahtevno tudi zaradi poplavljenih delov in vode, ki ogroža tudi reševalce, je pojasnil Andrzej Ciszewski, po navedbah poljskih medijev eden najboljših speleologov na svetu.

Z jamarjema še niso uspeli navezati stika, kar je zaskrbljujoče - ujeta sta namreč v ekstremnih razmerah, kjer je visoka vlaga in le štiri stopinje Celzija nad ničlo, zaradi česar obstaja velika verjetnost podhladitve. Jamarji sicer poznajo njuno natančno lokacijo, a do njiju se bodo lahko prebili le najbolj vitki in vrhunsko usposobljeni reševalci, delo pa bo lahko naenkrat opravljal le en reševalec.

Novice Prelomno odkritje jamarjev pod Kaninom

Utiranje poti z eksplozivom lahko traja tudi več tednov

Pot do njiju bi si lahko utrli z eksplozivom, a kot je za lokalno televizijo povedal vodja reševalne akcije Jan Krzysztof, bo to dolgotrajni proces, ki lahko traja tudi več tednov. Po vsaki eksploziji bodo morali podzemne hodnike prezračiti, to pa bo vplivalo na načrtovanje drugih eksplozij.

Velika snežna jama je najdaljša jama na Poljskem in najgloblja v Tatrah, sestavljena je iz petih jam. Nekateri deli jame so še vedno slabo raziskani in dokumentirani. Do sedaj odkriti hodniki so skupno dolgi 23.753 metrov, višinska razlika med njeno najvišjo točko oziroma vhodom v jamo in najnižjo znano točko pa je 824 metrov.

Novice Jamarji navdušeni nad izjemnim odkritjem v Sloveniji #video
Jama, reševalec, jamar
Novice Začenja se največja jamarska reševalna vaja Skalarjevo brezno
Kanin
Novice V reševanje jamarja vključeni tudi slovenski reševalci
Tajska otroci jama
Novice Ali bodo dečke iz jame lahko spravili na nosilih?
Ne spreglejte