Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 11. 2023,
6.44

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

Natisni članek

družina vojna Rusija uboj Ukrajina

Četrtek, 2. 11. 2023, 6.44

5 mesecev, 4 tedne

617. DAN VOJNE V UKRAJINI

ZDA z novim seznamom sankcij: na njem 130 posameznikov in organizacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03
ZDA, Rusija, Turčija | "Rusija je pri oskrbi svoje vojske in nadaljevanju vojne odvisna od posameznikov in organizacij iz tretjih držav, zato jih bomo brez oklevanja poklicali na odgovornost," je izjavila finančna ministrica ZDA Janet Yellen. | Foto Guliverimage

"Rusija je pri oskrbi svoje vojske in nadaljevanju vojne odvisna od posameznikov in organizacij iz tretjih držav, zato jih bomo brez oklevanja poklicali na odgovornost," je izjavila finančna ministrica ZDA Janet Yellen.

Foto: Guliverimage

ZDA so danes objavile nov obsežen seznam sankcij proti 130 posameznikom in organizacijam v Rusiji kakor tudi Turčiji, Združenih arabskih emiratih in na Kitajskem, ki podpirajo agresijo Moskve proti Ukrajini, sta sporočila ameriško ministrstvo za finance in State Department.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

18.50 ZDA uvedle nove sankcije v zvezi z vojno v Ukrajini
16.21 Ukrajina odredila evakuacijo otrok iz Harkova
6.50 Devetčlansko ukrajinsko družino postrelili med spanjem

18.50 ZDA uvedle nove sankcije v zvezi z vojno v Ukrajini

ZDA so danes objavile nov obsežen seznam sankcij proti 130 posameznikom in organizacijam v Rusiji kakor tudi Turčiji, Združenih arabskih emiratih in na Kitajskem, ki podpirajo agresijo Moskve proti Ukrajini, sta sporočila ameriško ministrstvo za finance in State Department.

Rusija je zaradi dosedanjih sankcij prenesla proizvodnjo tehnologije, opreme in drugega blaga, ki ga potrebuje za svojo vojsko, v tuje države, poroča AFP.

"Rusija je pri oskrbi svoje vojske in nadaljevanju vojne odvisna od posameznikov in organizacij iz tretjih držav, zato jih bomo brez oklevanja poklicali na odgovornost," je izjavila finančna ministrica ZDA Janet Yellen.

Ministrstvo za finance je dodalo, da je Rusija izkoriščala sicer legitimne gospodarske odnose z drugimi državami, in navedlo, da so posamezniki in organizacije na Kitajskem in v Turčiji ter Združenih arabskih emiratih Rusiji pošiljali blago za dvojno rabo, torej tudi za oborožitvene sisteme.

Sankcije so med drugim uvedene proti turškemu državljanu Berku Turkenu, ki je del nabavne mreže, povezane z ruskimi obveščevalci, in mreži s sedežem v Združenih arabskih emiratih, ki je vpletena v nezakonito financiranje ruske agresije, je navedlo ameriško ministrstvo za finance.

Sankcije so usmerjene tudi v rusko domačo industrijsko bazo, ki jo je Moskva preuredila za vzdrževanje vojnega stroja, in proti sedmim bankam s sedežem v Rusiji kakor tudi sektorjem energije, rudarstva, kovinarstva in obrambnih naročil.

Ministrstvo za trgovino ZDA je prav tako danes objavilo sankcije proti 13 organizacijam, ki podpirajo rusko vojsko z nabavo in razvojem brezpilotnih letal.

Sankcije uvajajo blokado sredstev posameznikov in organizacij v ZDA in prepoved poslovanja z njimi.

16.21 Ukrajina odredila evakuacijo otrok iz Harkova

Zaradi povečanega ruskega obstreljevanja so oblasti v vzhodni ukrajinski regiji Harkov odredile evakuacijo družin z otroki. Ukaz o evakuaciji velja za sedem krajev, vključno z mestom Kupjansk. Skupno bo evakuiranih 275 otrok, je dejal guverner regije Oleg Sinegubov in dodal, da jim bodo zagotovili namestitev in pomoč humanitarnih organizacij.

89 otrok in njihovih družin je že sledilo prejšnjim opozorilom oblasti v Harkovu in pobegnilo na varno. Podoben ukaz o evakuaciji pa so oktobra izdale tudi oblasti v regiji Herson. Takrat naj bi regijo zapustilo okoli 800 otrok.

Fronta med ukrajinskimi in ruskimi silami se trenutno nahaja le približno sedem kilometrov od Kupjanska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do evakuacij v regiji Harkov prihaja le dan po tem, ko so oblasti v Kijevu poročale o najobsežnejšem ruskem obstreljevanju letos. Rusija naj bi skupno obstreljevala 118 naselij v desetih ukrajinskih regijah.

6.50 Devetčlansko ukrajinsko družino postrelili med spanjem

Devetčlansko ukrajinsko družino iz Donecka, regije, ki jo zasedajo Rusi, so med spanjem ustrelili, poroča CNN. Ukrajinsko tožilstvo regije Doneck je sporočilo, da so oboroženi moški v "vojaški uniformi zahtevali, da tam živeča družina izprazni hišo, saj da se bo vanjo naselila enota ruske vojske". Ko je lastnik hiše to zavrnil, so "napadalci njegovim družinskim članom zagrozili s fizičnim nasiljem in odšli", je v ponedeljek sporočil urad. Nekaj dni kasneje so se strelci vrnili in "ustrelili vseh devet članov družine, ki so takrat spali", je še sporočilo ukrajinsko tožilstvo.

Po prvih ocenah je motiv zločina "konflikt na domu". | Foto: Ukrajinsko tožilstvo regije Donetsk Po prvih ocenah je motiv zločina "konflikt na domu". Foto: Ukrajinsko tožilstvo regije Donetsk

Devetčlansko družino, vključno z dvema majhnima otrokoma, so našli ustreljeno v njihovem domu v vzhodnoukrajinskem mestu Volnovaha, ki ga zaseda Rusija. Uboj je sprožil veliko ogorčenje in preiskave tako ukrajinskih kot ruskih služb.

Slike ukrajinskega tožilstva regije Doneck so pokazale grozljivo prizorišče umora več družinskih članov, ki so bili ustreljeni v svojih posteljah, še vedno stisnjeni drug k drugemu, na stenah pa je bila vidno pobrizgana kri.

Ukrajina trdi, da so družino ubile ruske okupacijske sile, medtem ko ruske oblasti trdijo, da so zaradi umorov aretirali dva ruska vojaka. Ruske sile Volnovaho zasedajo od marca 2022.

Ukrajinsko tožilstvo regije Doneck je sporočilo, da so oboroženi moški v "vojaški uniformi zahtevali, da tam živeča družina izprazni hišo, saj da se bo vanjo naselila enota ruske vojske". Ko je lastnik hiše to zavrnil, so "napadalci njegovim družinskim članom zagrozili s fizičnim nasiljem in odšli", je v ponedeljek sporočil urad.

Nekaj dni kasneje so se strelci vrnili in "ustrelili vseh devet članov družine, ki so takrat spali", je še sporočilo ukrajinsko tožilstvo.

Ruski preiskovalci so medtem objavili, da so v povezavi z umorom v ponedeljek pridržali dva ruska vojaka. Identificirani osumljenci so "ruski vojaški uslužbenci z Daljnega vzhoda, ki služijo po pogodbi", je v izjavi zapisal Preiskovalni odbor Ruske federacije za tako imenovano Ljudsko republiko Doneck.

Ruski preiskovalci so povedali še, da je po prvih ocenah motiv zločina "konflikt na domu". Osumljence so pridržali in odpeljali na preiskovalni oddelek, kjer skušajo ugotoviti vse okoliščine dogodka in zbrati dokazno gradivo, pojasnjujejo na komisiji.  

Ta mesec so se ukrajinske sile sicer uprle vnovični ruski ofenzivi v vzhodni Ukrajini. Ukrajina je odredila tudi obvezno evakuacijo civilistov, zlasti otrok na območjih blizu frontnih črt na vzhodu in jugu.

Dron Šahed
Novice So Rusi v Ukrajini začeli uporabljati superdrone?
Ukrajina
Novice Ukrajina: Gre za najobsežnejše rusko obstreljevanje letos
Ukrajina
Novice Ukrajina z raketami in droni napadla ruske cilje na Krimu
Nafta
Novice V Krasnodaru na rafineriji izbruhnil požar. So jo napadli ukrajinski droni?
Ne spreglejte