Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2023,
17.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

17

Natisni članek

poslovanje delnice banka Credit Suisse

Sreda, 15. 3. 2023, 17.00

1 leto, 3 mesece

Po vrsti škandalov nov polom: Credit Suisse potonila na zgodovinsko dno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,49

17

Credit Suisse | Credit Suisse je lani vknjižila 7,3 milijarde frankov (7,4 milijarde evrov) čiste izgube, kar je največ po letu 2008.  | Foto Reuters

Credit Suisse je lani vknjižila 7,3 milijarde frankov (7,4 milijarde evrov) čiste izgube, kar je največ po letu 2008.

Foto: Reuters

Delnice druge največje švicarske banke Credit Suisse so v današnjem trgovanju potonile. Predsednik uprave banke Axel Lehmann ob tem miri trg, da banka ne potrebuje državne pomoči, francoska predsednica vlade Elisabeth Borne pa je švicarske oblasti pozvala k posredovanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delnice banke Credit Suisse so danes dosegle novo zgodovinsko dno, potem ko je vrednost delnice okoli 14. ure po srednjeevropskem času dosegla 1,57 franka, kar je 30,13 odstotka pod izhodiščem.

Za padec je poskrbel predsednik Savdske nacionalne banke Ammar Al Khudairy, ki je izjavil, da savdska banka "nikakor" ne bo povečala svojega deleža v švicarski banki. Savdska nacinalna banka je od novembra največja delničarka Credit Suisse.

"Zdaj imamo v lasti 9,8 odstotka banke. Če presežemo deset odstotkov, začnejo veljati nova pravila in nismo naklonjeni novemu regulativnemu režimu," je v pogovoru za Bloomberg TV dejal Khudairy.

Predsednik uprave banke vztraja, da ne potrebujejo državne pomoči 

Lehmann je danes na konferenci v Savdski Arabiji vztrajal, da Credit Suisse ne potrebuje državne pomoči. Dejal je, da bi bilo zaradi različnih predpisov nenatančno primerjati težave njegove banke s propadom ameriške Silicon Valley Bank (SVB). "Zdravilo smo že vzeli," pri čemer je imel v mislih drastični načrt prestrukturiranja banke, ki so ga razkrili oktobra lani.

Vendar kot kaže, Lehmanovim besedam ni uspelo preprečiti širjenja strahu prek švicarskih meja, ugotavlja AFP.

Francoska premierka Elisabeth Borne je tako pozvala švicarske oblasti, naj posredujejo in rešijo problem. "Za to vprašanje so odgovorni švicarski organi. Ti ga morajo rešiti," je Bornejeva dejala v francoskem senatu in dodala, da bo finančni minister Bruno Le Maire v naslednjih urah stopil v stik s švicarsko finančno ministrico Karin Keller-Sutter.

Banka se spopada s posledicami škandalov, za letos pričakuje še slabši rezultat 

Credit Suisse je lani vknjižila 7,3 milijarde frankov (7,4 milijarde evrov) čiste izgube, kar je največ po letu 2008. Banka, ki se v zadnjem času spopada s posledicami vrste škandalov, za letos pričakuje še slabši rezultat.

Med drugim je banka lani pristala na plačilo skoraj 250 milijonov evrov vredne poravnave, da bi se izognila kazenskemu pregonu zaradi obtožb o pranju denarja in davčnih goljufijah v Franciji. Še več jo je stala vrsta poravnav v ZDA v sporu zaradi prodaje obveznic, pokritih z drugorazrednimi hipotekarnimi posojili, ki so bile v središču finančnega zloma leta 2008.

Komisarka McGuinnes: Evropski bančni sektor v dobri kondiciji

Evropska komisija po propadu ameriške banke Silicon Valley Bank (SVB) zelo pozorno spremlja dogajanje in je v stiku s pristojnimi nadzornimi organi. Vpliv dogajanja je na EU omejen, je danes v Evropskem parlamentu poudarila evropska komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in kapitalske trge Mairead McGuinness.

V razpravi z evropskimi poslanci o posledicah nedavnega propada ameriških bank SVB in Signature Bank za finančno stabilnost v EU je komisarka zagotovila, da je evropski bančni sektor v dobri kondiciji. V zadnjih letih je okrepil svojo odpornost, nadzirajo ga nacionalni in evropski regulatorni organi, je poudarila.

Dogajanje v ZDA pa po njenem kaže na to, da je treba razmisliti, kaj se lahko evropski bančni sektor iz tega nauči, med drugim na področju kriznega upravljanja bank in depozitov. Razmisliti je torej treba, kakšne nauke lahko EU potegne iz propada bank, ki niso bile pod nadzorom glede likvidnosti, je dejala.

Komisarka je ob tem zagotovila, da dogajanje v ZDA nima nikakršnih neposrednih vzporednic z evropskimi bankami, širša situacija pa kaže, kako se gospodarske in finančne razmere spreminjajo v svetu in tudi v Evropi. Pri tem je opozorila, da izziv za finančno stabilnost predstavljata inflacija in rast obrestnih mer.

Credit Suisse
Novice Delnice Credit Suisse znova strmoglavile
kriza, borza
Novice Padci na newyorški borzi, delnice Credit Suisse strmoglavile #video
Ne spreglejte