Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
22.06

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 22.06

8 let, 3 mesece

CPJ: Letos ubitih največ novinarjev po letu 1994

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Letošnje leto je bilo za predstavnike sedme sile najbolj smrtonosno po letu 1994, saj je bilo pri opravljanju svojega dela ubitih kar 64 novinarjev, ugotavlja Odbor za zaščito novinarjev (CPJ).

Najnevarnejša država za novinarje že peto leto zapored ostaja Irak, saj je bilo tam ubitih kar 31 predstavnikov medijev, vsi razen enega Iračani. Pet novinarjev je življenje izgubilo v Pakistanu, sedem v Somaliji in pet na Šrilanki. Kot piše CPJ, ki ima sedež v ZDA, je bilo več novinarjev - 66 - ubitih le leta 1994, v času divjanja krvavih konfliktov v BiH, Ruandi in Alžiriji. V letu 2006 je življenje po podatkih CPJ izgubilo 56 novinarjev.

"Delati kot novinar v Iraku ostaja ena najbolj nevarnih služb na planetu"

"Delati kot novinar v Iraku ostaja ena najbolj nevarnih služb na planetu," je ob predstavitvi poročila dejal izvršni direktor CPJ Joel Simon in opozoril, da so preganjanje in umori predstavnikov medijev v Iraku alarmantno pogosti. Dodal je še, da so skoraj v vseh primerih ubiti iraški novinarji, ki pa pogosto delajo za tuje medije. Od marca 2003 je bilo tako v Iraku ubitih že skupno 124 novinarjev in 49 ostalih zaposlenih pri medijih. Iraški konflikt je tako postal za novinarje najbolj krvav konflikt v moderni zgodovini.

Poročilo sicer ni povsem črnogledo in omenja tudi pozitiven napredek v Kolumbiji, kjer letos prvič v zadnjih več kot 15 letih noben novinar ni izgubil življenja. Podobno ni bil prvič po letu 1999 noben novinar ubit na Filipinih.

Ne spreglejte