SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Clooney in Cheadle v Rimu prejela mirovno nagrado

3

termometer

Ameriška igralca George Clooney in Don Cheadle sta s svojo mirovno kampanjo za Darfur prišla v Rim, kjer sta prejela nagrado za prizadevanja in osveščanje o humanitarni krizi v tej sudanski pokrajini.

Nagrado "Man for Peace" (Človek za mir) sta prejela v okviru osmega vrha Nobelovih nagrajencev za mir, ki poteka v italijanski prestolnici.

Soustanovitelja humanitarne organizacije Not on our Watch

Igralca sta zbirala denar in opozarjala na nujnost končanja spora v Drafurju, ki je zahteval že 200.000 življenj in z domov pregnal 2,5 milijona ljudi. Clooney in Cheadle sta s še drugimi zvezdniki soustanovitelja humanitarne organizacije, imenovane "Not on our Watch", ki se prizadeva pritegniti pozornost vsega sveta na dogajanje in trpeče v Darfurju.

Clooney: Do zdaj se ni spremenila niti ena sama stvar

Doslej so za pomoč prizadetim v tej sudanski pokrajini zbrali že prek 6,3 milijona evrov. "Pripravljamo koncerte in shode, ki se jih udeležuje na tisoče ljudi. Dejstvo pa je, da se do zdaj ni spremenila niti ena sama stvar. Čas je, da ta trend spremenimo," je dejal Clooney.

Danes sta igralca pozvala svetovne voditelje, naj priskrbijo helikopterje za skupne mirovne sile Združenih narodov in Afriške unije, ki naj bi konec tega meseca prevzele varnostni nadzor v Darfurju. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je namreč zaprosil za letala, ki so po njegovem mnenju ključnega pomena za zaščito vojaškega osebja in civilistov.

24 helikopterjev za zaščito štirih milijonov ljudi

"Če dobimo 24 helikopterjev, lahko zaščitimo štiri milijone ljudi. Seveda, če bodo imeli srečo, da se izognejo posilstvom, trpinčenju, umorom in preživijo malarijo in aids in ne umrejo zaradi lakote. Potem bodo končno le imeli možnost, da živijo," je dejal Clooney.

Igralca so nagradili z bronastim kipom italijanskega kiparja Oliviera Rainaldija. Organizatorji so s tem nagradili njuna prizadevanja za Darfur in pomoč pri reševanju življenj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin