Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
9.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 9.13

7 let, 12 mesecev

Clintonova v Mjanmaru pozdravila reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se je na zgodovinskem obisku v Mjanmaru sešla z voditelji nove vlade.

V pogovoru s predsednikom Thein Seinom v prestolnici Naypyidaw je dejala, da je prišla, ker sta s predsednikom Barackom Obamo opogumljena zaradi ukrepov, ki jih je mjanmarska vlada sprejela za ljudi. Sein: Cenim ozračje, ki ste ga ustvarili za prijateljske odnose Sein, bivši general in bivši premier vojaške hunte, je izpostavil, da gre za prvi obisk kakega ameriškega državnega sekretarja v petih desetletjih. Obisk je označil za zgodovinskega in poudaril, da pomeni novo poglavje v odnosih med državama. "Cenim ozračje, ki ste ga ustvarili za prijateljske odnose," je dodal. Do prvega obiska kakega ameriškega zunanjega ministra po letu 1955, ko je bil v Mjanmaru John Foster Dulles, prihaja po osmih mesecih reform, potem ko se je marca vojaška hunta po desetletjih na oblasti razpustila in oblasti predala civilnim oblastem, v katerih pa so še vedno v večini člani bivšega režima in njihovi pristaši. Clintonova se je sešla tudi z zunanjim ministrom Wunna Maung Lwinom. Kot se je izvedelo iz ameriških virov, naj bi mu izrazila zaskrbljenost zaradi domnevnih vojaških povezav s Severno Korejo, čeprav po podatkih ZDA ne kaže, da bi država razvijala jedrsko orožje. Voditeljica opozicije upa, da bo obisk Clintonove odprl pot za boljše odnose Clintonova bo obisk nadaljevala v Yangonu, kjer se bo v petek sešla z voditeljico opozicije in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Suu Kyi. Slednja je v sredo prek videokonference med Mjanmarom in Washingtonom izrazila upanje, da bo obisk Clintonove odprl pot za boljše odnose med državama in da bo prispeval k napredku reform. Tudi Clintonova je pred obiskom izrazila upanje, da se bodo reformna prizadevanja v Mjanmaru spremenila v resnično "gibanje za spremembe". Dejala je tudi, da se želi na lastne oči prepričati, ali so se nove oblasti dejansko pripravljene odpovedati 50 letom vojaške diktature in ali mislijo resno z nadaljevanjem političnih in gospodarskih reform.

ZDA bi lahko povišale raven diplomatskih odnosov ZDA sicer ne nameravajo takoj odpraviti sankcij, ki veljajo že leta, imajo pa tudi druga orodja, s katerimi lahko vzpodbujajo režim k reformam. To je na primer povečanje razvojne pomoči, saj je Mjanmar kljub bogatim naravnim virom ena najrevnejših držav na svetu. ZDA bi lahko tudi povišale raven diplomatskih odnosov, saj jih od leta 1990, ko je vojaška hunta razveljavila volitve, na katerih je zmagala Narodna liga za demokracijo (NLD) Aung San Suu Kyi, zastopa diplomat nižje ravni.

Kljub nekaterim demokratičnim reformam pa v državi še vedno ostaja za zapahi skoraj 2000 političnih zapornikov, na severu in vzhodu države pa se nadaljuje nasilje oblasti nad etničnimi manjšinami, katerih dolgoletni upor skušajo zatreti tudi s pobijanjem civilistov in mučenji.

Nasilje v z naravnimi viri bogatih obmejnih območjih Glede na to, da manjšine tvorijo 40 odstotkov prebivalstva v tej 56-milijonski državi in da živijo v z naravnimi viri bogatih obmejnih območjih, je razrešitev tega konflikta po ocenah številnih nevladnih organizacij ključnega pomena.

Aktivisti za človekove pravice so zato že poudarili, da bo uspešnost obiska Clintonove treba presojati po napredku na teh področjih in pričakujejo, da bo oblasti pozvala k izpustitvi političnih zapornikov.

Ne spreglejte