Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 2. 2009,
11.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2009, 11.34

8 let, 5 mesecev

Clintonova na prvo pot v tujino odhaja v Azijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton se na svojo prvo pot v tujino ne bo podala v Evropo, pač pa v Azijo. Sredi febrauarja naj bi odpotovala na Japonsko in Kitajsko ter v Južno Korejo.

Na prvem potovanju naj bi bili možni tudi drugi postanki, predvsem države jugovzhodne Azije, vendar to še ni povsem gotovo, saj načrt potovanja še ni dokončan.

Kot prva gosta bo Clintonova sprejela nemškega in britanskega kolega Ameriški državni sekretarji so si pred tem že po tradiciji za svojo prvo pot v tujino izbirali države v Evropi ali na Bližnjem vzhodu. Kljub vsemu pa bo Clintonova kot prva gosta, odkar je na položaju ameriške državne sekretarke, v Washingtonu sprejela nemškega in britanskega kolega, Franka-Walterja Steinmeierja in Davida Milibanda, s katerima se bo sešla ločeno.

Clintonova in Lavrov za izboljšanje odnosov med ZDA in Rusijo Medtem se je v telefonskem pogovoru Clintonova skupaj z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom zavzela za izboljšanje odnosov med Moskvo in Washingtonom. V pogovoru sta poudarila skupen interes za določitev skupne agende v odnosih po nastopu nove administracije predsednika Baracka Obama, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Lavrov in Clintonova sta govorila o krepitvi sodelovanja, vključno z vprašanji strateškega dialoga, gospodarskim sodelovanjem in trenutnimi mednarodnimi vprašanji, kot je zagotavljanje stabilnosti v Afganistanu.

Odnosi so se zaradi protiraketnega ščita močno ohladili Odnosi med Rusijo in ZDA so se v zadnjem obdobju administracije Georgea Busha močno ohladili, zlasti zaradi ameriških načrtov za postavitev protiraketnega ščita v vzhodni Evropi in ruskega posredovanja v ameriški zaveznici Gruziji avgusta lani. Washington in Moskva sta kljub temu izrazila upanje na nov začetek z izvolitvijo Obame za predsednika.

Ne spreglejte