Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2008,
12.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 23. 7. 2008, 12.39

8 let

Chavez: Vojaško sodelovanje z Rusijo napreduje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki se mudi na obisku v Moskvi, je dejal, da vojaško sodelovanje Venezuele z Rusijo napreduje.

Ob tem je tudi predlagal, da bi Rusija odprla vojaško bazo v tej južnoameriški državi. "S polno hitrostjo napredujemo pri vojaškem sodelovanju," je Chavez povedal na torkovi tiskovni konferenci. Pojasnil je, da je venezuelska vojska trenutno v fazi posodabljanja opreme, in da trenutno kupujejo ruska bojna letala Su30s in dele za integrirani protiletalski sistem. "Rusija bo nadaljevala z dostavljanjem komponent za ta sistem," je dejal Chavez.

Dobrodošle tudi ruske vojaške baze v Venezueli Južnoameriški voditelj je poudaril tudi, da bi bile ruske vojaške baze v Venezueli dobrodošle. "Če bi ruske oborožene sile želele priti v Venezuelo, jih bomo toplo sprejeli. Izobesili bomo zastave in prepevali pesmi, saj so to naši zavezniki," je dejal Chavez.

Podpis sporazumov o nakupu orožja Po poročanju ruskih medijev naj bi Chavez med obiskom podpisal vrsto sporazumov o nakupu ruskega orožja v skupni vrednosti 1,25 milijarde evrov. Po poročanju časnika Komersant naj bi naročil reaktivna letala iljušin, podmornice na dizelski pogon in sistem protiletalske obrambe TOR-M1, morda pa tudi tanke.

"Želimo si mir, a smo prisiljeni okrepiti svojo obrambo," je ob prihodu v Moskvo dejal Chavez. Venezuela, ki je v letih od 2005 do 2007 za nakupe orožja v tujini porabila 2,52 milijarde evra, večino pa ga je kupila v Rusiji in Kitajskem, sicer za obrambo namenja 1,64 milijarde dolarjev. ZDA so prodajo orožja Venezueli ustavile leta 2006.

Ustanovitev skupne banke in investicijskega mehanizma Chavez naj bi z rusko stranjo spregovoril tudi o možnosti ustanovitve skupne banke in investicijskega mehanizma z Rusijo, razpravljali pa naj bi tudi o energetskih poslih, med drugim o širitvi sodelovanja med državnima naftnima družbama Lukoil in Petroleos de Venezuela.

Venezuelski predsednik naj bi danes odpotoval v Belorusijo.

Ne spreglejte