Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2016,
8.22

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

3

Natisni članek

David Cameron brexit referendum Evropska unija

Petek, 3. 6. 2016, 8.22

7 let, 10 mesecev

"Znotraj EU lahko nadziramo migracije"

Cameron: EU me včasih spravlja ob pamet, a oditi bi bil samomor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

3

david cameron | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je pozval britanske volivce, naj se odločijo za obstanek Otoka v EU. Dodal je, da bi v primeru, da Velika Britanija ne bi bila članica povezave, sam glasoval za vstop v EU.


Cameron je na britanski televiziji Sky News odgovarjal na vprašanja v zvezi z britanskim referendumom o članstvu v EU. Soočiti se je moral s številnimi sovražno nastrojenimi vprašanji iz občinstva, a je hkrati priznal, da ga Evropska unija "včasih spravlja ob pamet", a bi bila odločitev za izstop Velike Britanije iz EU na referendumu 23. junija "gospodarski samomor".

"Ko pridemo domov, ko se zjutraj zbudimo, poglejmo našim otrokom in vnukom v oči ... ne zakockajmo njihove prihodnosti," je ob koncu oddaje britanski premier dejal občinstvu. "Veliki Britaniji ne bo uspelo, če bomo odnehali. Uspelo nam bo, če obstanemo, delamo na izboljšanju teh organizacij ter zagotovimo blaginjo in varnost naše velike države," je še dejal.

Cameron se je v oddaji dotaknil tudi turške želje po vstopu v EU. Kot je dejal, ne obstajajo "obeti, da bi Turčija v desetletju postala članica" povezave. Dodal je, da mora EU kljub temu sodelovati z Ankaro pri reševanju begunske krize.

Kaj kažejo ankete
V zadnjih šestih javnomnenjskih raziskavah, ki so jih izvedeli v okviru akademskega projekta What UK Thinks, obstanek Velike Britanije v EU v povprečju podpira 51 odstotkov volivcev, tistih, ki so za izstop iz povezave, pa je 49 odstotkov. Dve javnomnenjski raziskavi, ki ju je v torek objavil časnik The Guardian, pa sta pokazali, da so pristaši izstopa iz EU v rahli prednosti.

Ena glavnih tem na Otoku pred referendumom so migracije. Cameron je zatrdil, da lahko migracije nadzorujejo, če Velika Britanija ostane znotraj EU in da bi bilo noro, če bi jih skušali nadzirati tako, da bi glasovali za izstop iz Unije. Zatrdil je, da je njegova obljuba, da bi zmanjšal migracije pod deset tisoč, uresničljiva.

Ne spreglejte