Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 1. 2009,
18.01

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 1. 2009, 18.01

8 let, 5 mesecev

Bush branil svojo dediščino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik ZDA George Bush je na svoji zadnji uradni novinarski konferenci branil dediščino svojega predsedovanja in zavrnil kritike na račun "vojne proti terorizmu", invazije na Irak in gospodarstva.

Bush je na zadnji novinarski konferenci, preden bo 20. januarja položaj prepustil svojemu nasledniku Baracku Obami, opozoril, da sta Iran in Severna Koreja, ki ju je v svojem prvem mandatu skupaj z Irakom uvrstil na zloglasno "os zla", še vedno nevarna, ZDA pa še vedno grozi napad na njenem ozemlju. Bush: Nikoli se nisem kaj dosti zmenil za kritike Bush je sicer poudaril, da predsedniški položaj zapušča z "dobrim, močnim" rezultatom. Kot je dejal, se nikoli ni kaj dosti zmenil za kritike, pri tem pa dodal, da se bo moral tudi novi predsednik Obama soočiti z ostrimi kritikami.

Še vedno ne dvomi v pravilnost svoje odločitve glede invazije na Irak, kot dosežek pa izpostavlja povečanje števila ameriških vojakov v tej državi. "Ko se bo pisala zgodovina Iraka, bodo zgodovinarji analizirali na primer odločitev o povečanju," je poudaril Bush, ko se je spominjal hudega nasilja v Iraku v tistem času. "Odločil sem se, da bom ukrepal in sem tja napotil 30.000 vojakov. Del zgodovine je gotov, da so se razmere spremenile," je dodal.

"Hamas mora ustaviti raketiranje Izraela" Bush je novinarsko konferenco izkoristil tudi za opozorilo palestinskemu gibanju Hamas, da mora ustaviti raketiranje Izraela, če si želi trajnega premirja na območju Gaze. "Zavzemam se za trajno prekinitev ognja. In definicija trajne prekinitve ognja je, da Hamas preneha izstreljevati rakete na Izrael," je poudaril. "Slučajno verjamem, da je odločitev na strani Hamasa," je dodal.

"Tam zunaj je še vedno sovražnik" Opozoril je še, da se bo moral Obama soočiti z dejstvom, da bodo želeli teroristi znova udariti po ZDA. "Najhujša grožnja, s katero se bo moral soočiti in s katero se bodo morali ukvarjati tudi predsedniki za njim, je napad na našo domovino," je poudaril. "Želel bi si, da ni tako, toda tam zunaj je še vedno sovražnik, ki želi prizadeti Američane. To bo ena večjih groženj," je pristavil.

Bush je prepričan, da ni okrnil ugleda ZDA Bush je še zavrnil kritike, da je njegovo predsedovanje močno okrnilo ugled ZDA. "Ne strinjam se z oceno, da je bil naš moralni položaj oškodovan. Ljudje še vedno vedo, da se Amerika zavzema za svobodo," je zaključil ameriški predsednik.

Ne spreglejte