Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2016,
13.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Natisni članek

Turčija

Sreda, 4. 5. 2016, 13.52

7 let, 12 mesecev

Bruselj predlaga odpravo vizumov za Turke, če ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

2

Evropska komisija je danes priporočila odpravo vizumov za Turčijo pod pogojem, da turške oblasti izpolnijo preostala zahtevana merila v skladu z danimi zavezami. Evropska komisija je danes predlagala tudi odpravo vizumov za prebivalce Kosova.

Turčija mora izpolniti 72 meril, po navedbah Bruslja pa jih je ostalo neizpolnjenih še pet. O predlogu komisije bodo sedaj odločale države članice in Evropski parlament.

Evropska komisija je danes tudi predlagala podaljšanje nadzora na nekaterih notranjih mejah v petih državah članicah schengenskega območja, med njimi Nemčiji in Avstriji, za največ šest mesecev. V Bruslju so predlog utemeljili s tem, da nekaterih ugotovljenih pomanjkljivosti v zvezi z nadzorom zunanje meje v Grčiji ni bilo mogoče ustrezno odpraviti.

Ankara: Odprava vizumov bi odprla novo poglavje v odnosih z EU

Odprava vizumov za turške državljane v EU bi lahko odprla novo poglavje v odnosih med Ankaro in osemindvajseterico, je v odzivu dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. "Poleg tega, da ta odločitev prinaša preobrat za brezvizumsko potovanje naših državljanov, je tudi novo poglavje v procesu naših odnosov z EU, ki je pred nami," je novinarjem v Ankari povedal Cavusoglu.

Turški premier Davutoglu razmišlja o odstopu s položaja

Turški premier Ahmet Davutoglu medtem razmišlja o odstopu s položaja, poročajo turški mediji. Kot danes pišeta časnika Hürriyet in Cumhurriyet, je po srečanju s člani Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) povedal, da še ni sprejel končne odločitve. Davutoglu o odstopu razmišlja zaradi nesoglasij s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Med drugim se ne strinjata glede načrtovane spremembe ustave.

Bruselj predlaga odpravo vizumov za prebivalce Kosova

Evropska komisija je danes predlagala tudi odpravo vizumov za prebivalce Kosova. V skladu s predlogom bodo ti ob predložitvi biometričnih potnih listov lahko potovali v schengensko območje za obdobje, krajše od 90 dni. Komisija je predlog predstavila na podlagi pozitivne ocene o izpolnjevanju zahtev iz časovnega načrta za liberalizacijo vizumskega režima za Kosovo. O predlogu komisije morajo zdaj odločati še države članice in Evropski parlament. Od Kosova v Bruslju pričakujejo, da bo do končne potrditve predloga ratificiral sporazum o mejah s Črno goro ter okrepil boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji.

Ne spreglejte