Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 7. 2023,
16.10

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Rishi Sunak Karel III. kralj zakon migranti Velika Britanija parlament

Torek, 18. 7. 2023, 16.10

9 mesecev, 2 tedna

Britanski parlament sprejel sporen migracijski zakon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Britanski parlament, Rishi Sunak | Leta 2022 je v Veliko Britanijo v majhnih čolnih prispelo več kot 45 tisoč migrantov, kar je več kot kadarkoli prej. Britanski premier Rishi Sunak, ki je obljubil, da bo "ustavil čolne", pri omenjenem načrtu vztraja kljub temu, da ga je prizivno sodišče v Londonu nedavno označilo za nezakonitega. | Foto Reuters

Leta 2022 je v Veliko Britanijo v majhnih čolnih prispelo več kot 45 tisoč migrantov, kar je več kot kadarkoli prej. Britanski premier Rishi Sunak, ki je obljubil, da bo "ustavil čolne", pri omenjenem načrtu vztraja kljub temu, da ga je prizivno sodišče v Londonu nedavno označilo za nezakonitega.

Foto: Reuters

Britanski parlament je sprejel sporen zakon za odvračanje migrantov, po katerem bodo lahko oblasti med drugim onemogočile prošnje za azil tistim, ki bi na Otok prišli po nezakoniti poti, migrante pa nastanile na plovilih v pristaniščih. Vlada je v parlamentu strla odpor proti zakonu, ki je po mnenju Združenih narodov (ZN) v nasprotju z mednarodnim pravom.

Predlog zakona, ki ga je britanski parlament sprejel na nočni seji, mora zdaj podpisati kralj Karel III., kar pa je zgolj formalnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nastanitev na plovilih, kjer so stroški nižji kot na kopnem

V skladu z zakonom bodo oblasti onemogočile migrantom, ki bi v državo prišli prek Rokavskega preliva ali drugih poteh, ki so po oceni vlade v Londonu nezakonite, da zaprosijo za azil. Nato jih bodo lahko deportirale v tretje države, denimo v Ruando.

Zakon predvideva tudi nastanitev migrantov na plovilih, kjer so stroški nižji kot v nastanitvah na kopnem. Eno takšnih plovil, barka brez motorja Bibby Stockholm, je danes prispela v pristanišče Portland v grofiji Dorset. Nanjo naj bi še ta mesec nastanili okoli 500 prosilcev za azil, je po navedbah britanskega BBC sporočil Downing Street.

ZN opozorili, da je zakon v nasprotju z mednarodnim pravom

ZN so sicer danes znova opozorili, da je načrt britanske vlade v nasprotju z mednarodnim pravom in bi lahko vplival na mednarodni sistem zaščite beguncev. Po besedah visokega komisarja ZN za begunce Filippa Grandija predlog zakona spodkopava pravni okvir, ki je zaščitil veliko ljudi.

"Ta predlog zakona predstavlja skrb vzbujajoč precedens za odpravo obveznosti v zvezi z azilom, ki bi mu lahko sledile tudi druge države, vključno z evropskimi, kar bi lahko imelo negativen učinek na celoten mednarodni sistem zaščite beguncev in človekovih pravic," pa je dejal visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk.

Leta 2022 je v Veliko Britanijo v majhnih čolnih prispelo več kot 45 tisoč migrantov, kar je več kot kadarkoli prej. Britanski premier Rishi Sunak, ki je obljubil, da bo "ustavil čolne", pri omenjenem načrtu vztraja kljub temu, da ga je prizivno sodišče v Londonu nedavno označilo za nezakonitega.

Sodba se je sicer nanašala na deportacije migrantov v Ruando, ki po mnenju sodišča ni varna tretja država. Sunakova vlada je napovedala pritožbo.

Kombiji
Novice V kombiju prevažali 13 tujcev iz Turčije in Iraka
migranti Velika Kladuša
Novice Pred srečanjem v Zagrebu: število nezakonitih prehodov meje s Hrvaško eksplodiralo
Debeli rtič morje plaža obala
Novice Počitniške zmogljivosti MNZ bodo še vsaj do leta 2024 namenjene migrantom
Ne spreglejte