Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
7.25

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bolivija Evo Morales

Petek, 5. 7. 2013, 7.25

4 leta, 6 mesecev

Bolivija bi zaradi incidenta z letalom lahko zaprla ameriško ambasado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bolivijski predsednik Evo Morales je po incidentu, ko so njegovemu predsedniškemu letalu v Evropi za nekaj časa zaprli zračni prostor, zagrozil z zaprtjem ameriškega veleposlaništva v Boliviji.

Moralesova pot iz Moskve v La Paz se je namreč občutno podaljšala, potem ko so njegovemu letalu Španija, Italija, Francija in Portugalska zaprle zračni prostor zaradi suma, da je na krovu nekdanji analitik ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden, ki ga ZDA iščejo zaradi objave zaupnih podatkov.

Zato je bilo Moralesovo letalo prisiljeno pristati na dunajskem letališču, kjer je ostalo kar 13 ur. Na letalu Snowdena, ki je že nekaj časa ujet na moskovskem letališču, ker nima dokumentov in ker mu nobena država še ni odobrila političnega azila, ni bilo, tako kot je ves čas trdil La Paz.

Morales: Brez ZDA smo na boljšem tako politično kot demokratično Bolivija je zaradi incidenta pri ZN že vložila pritožbo, kmalu naj bi sledila še pritožba pri visokem komisarju ZN za človekove pravice. Po mnenju bolivijske vlade je šlo za kršenje mednarodnih pravic, ki je ogrozilo življenje predsednika.

Predsednik Morales pa je na letališču v La Pazu dejal, da bi se morale nekatere evropske države osvoboditi severnoameriškega imperija in da se oni ne bojijo, ker so dostojanstven in suveren narod. "Roka se mi ne bi tresla, če bi moral zapreti ameriško veleposlaništvo," je sporočil. "Brez ZDA smo na boljšem tako politično kot demokratično."

Dogodek je naletel tudi na oster odziv v Boliviji. Po besedah nekega poslanca naj bi parlament zahteval izgon veleposlanikov držav, ki so zaprle zračni prostor. Incidenti so nastali tudi pred francoskim veleposlaništvom v Boliviji, kjer so protestniki metali kamenje in sežigali francoske zastave.

Obsojajo jih tudi druge južnoameriške države Protestom so se pridružile tudi druge južnoameriške države. Ekvadorski predsednik Rafael Correa je sporočil, da ima Bolivija popolno podporo Ekvadorja, argentinska predsednica Cristina de Kirchner pa je od vpletenih držav zahtevala opravičilo. "Od tistih, ki so kršili zakon, v mirnem, ampak resnem tonu zahtevam, da prevzamejo odgovornost za napake, ki so jih storili," poudarja Kirchnerjeva.

Francija se je za zaprtje zračnega prostora in zato povzročene zamude Moralesu opravičila in izrazila obžalovanje. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je v telefonskem pogovoru bolivijskemu kolegu Davidu Choquehuancaju zagotovil, da Pariz ni nameraval zavrniti preleta letala bolivijskega predsednika nad Francijo.

Ne spreglejte