Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 7. 2015,
13.49

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

bogataši Bill Gates

Petek, 24. 7. 2015, 13.49

6 mesecev, 3 tedne

Bogati zakonci, ki vladajo svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekateri bogataši si omislijo žene kot trofeje. Drugi spet se ujamejo v past lovk na bogastvo. Najuspešnejši pa so trdni zakoni, v katerih zakonca skupaj upravljata družinsko bogastvo.

Kateri so najbogatejši pari na svetu? Podjetje Wealth X je naredilo seznam najuspešnejših in najbogatejših parov sveta.

Zvesti lastnik Walmarta in devet let zmenkov Zuckerberga Seznam se začne z najmlajšim sinom ustanovitelja ameriške trgovske verige Walmarta Jimom Waltonom, ki po smrti brata Johna vodi družinsko podjetje. Jim je edini od štirih bratov in sester, otrok ustanovitelja Walmarta, ki je še poročen s svojo prvo ženo. Lynne McNabb Walton je imela pred poroko majhno knjigarno. Par živi v Arizoni, ima štiri otroke, skupno bogastvo je ocenjeno na 36,4 milijarde dolarjev, finančno pa podpira republikance.

Tik pred njima je zakonski par Zuckerberg. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je svojo bodočo ženo Priscillo Chang spoznal že leta 2003 na zabavi bratovščine na fakulteti. Changova je hčerka kitajsko-vietnamskih beguncev. Sestajala sta se sedem let, preden sta se preselila v skupno stanovanje, in se šele dve leti pozneje, leta 2012, ko je Changova diplomirala, poročila. Priscilla je pediatrinja in zdaj se par, ki ima premoženje vredno 38,5 milijarde dolarjev, posveča dobrodelnosti.

Najbogatejši francoski par sta Bernard Arnault in Hélène Mercier. Gospod Arnault je izvršni direktor in lastnik imperija luksuznih modnih znamk LVMH. Hélène Mercier, kanadska pianistka, je njegova druga žena. Imata tri sinove in sta velika pokrovitelja francoske umetnosti. Ocenjujejo, da imata pod palcem 38,7 milijarde dolarjev.

Bezosova žena pisateljica Naslednja na seznamu prav tako prihajata iz tehnološkega sveta. Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, je poročen z MacKenzie Bezos, finančno svetovalko. Spoznala sta se, ko je ona še delala za investicijski sklad, ki ga je najel Bezos. Poročila sta se leto pozneje in imata štiri otroke.

Sicer je MacKenzie na Princetonu študirala angleško književnost, njena profesorica kreativnega pisanja je bila slavna ameriška pisateljica Toni Morrison, ki trdi, da je bila MacKenzie ena od njenih najbolj nadarjenih učenk. Napisala je dve knjigi in leta 2006 prejela ameriško književno nagrado. Par je med drugim kupil Washington Post in financiral kampanjo za priznanje istospolnih porok. Vreden je 39,8 milijarde dolarjev.

Najbogatejša Kitajca in dinastija Koch Najbogatejši kitajski par sta Wang Jianlin in Ning Lin. Wang je kariero začel s svojim gradbenim podjetjem, to je v 30 letih zraslo v korporacijo, ki ima v lasti največjo svetovno verigo kinodvoran, verigo luksuznih hotelov, televizijo AMC in del španskega nogometnega kluba Atletico Madrid. Njegova žena Ning je predsednica korporacije, ki se ukvarja z verigo restavracij hitre prehrane, ki ponuja le zdravo hrano. Vredna sta 40,7 milijarde dolarjev.

Šesto in sedmo mesto si delita para iz dinastije Koch, ta ima v lasti koncern Koch, ki se ukvarja z nafto in plinom ter velja za eno od največjih zasebnih podjetij v Ameriki. Vodita ga brata David in Charles Koch. Njuni ženi sta Julia in Elizabeth. David je Julio spoznal leta 1996 na zmenku na slepo. Charles je Elizabeth spoznal leta 1972, danes je njegova žena v nadzornem odboru družinskega podjetja. Vsak od parov je vreden 47 milijard dolarjev, oba pa rada podpirata republikance. Julia Koch je dejavna sponzorka umetnosti, za družino Koch pa je sicer značilno, da je najraje daleč od oči medijev.

Ljubezenska zgodba Warrena Buffetta Naslednji par na seznamu sta tretji najbogatejši človek in filantrop Warren Buffett in njegova žena Astrid Menks . Skupaj sta vredna 65 milijard dolarjev. Astrid je njegova druga žena in je bila prijateljica Buffettove prve žene Susan, od katere se je ločil leta 1997, a so vsi trije ostali dobri prijatelji.

Poročila sta se šele po Susanini smrti in Buffettova hčerka iz prvega zakona je tedaj dejala, da je hvaležna, da sta skupaj, ter da bi ga Astrid ljubila tudi, če ne bi imel niti centa. Par se posveča dobrodelnosti in namerava 85 odstotkov skupnega bogastva podeliti v dobrodelne namene.

Najbogatejša evropska zakonca in dobrodelna zakonca Gates Drugi najbogatejši par na svetu in najbogatejši evropski par sta Amancio Ortega Gaona, ustanovitelj Zare, in Flora Perez Marcote . Flora je njegova druga žena, poročila sta se leta 2001, in je precej mlajša od moža. Sicer sta se poznala skoraj 20 let, saj je Flora delala v moževi korporaciji.

Amancio Ortega Gaona je sicer svoj imperij ustvaril skupaj s prvo ženo Rosalio Mera Goyenechea, ki je bila ob svoji smrti leta 2013 najbogatejša Španka. Z Rosalio sta se ločila leta 1989, dobrih deset let po tem, ko sta ustanovila Zaro, a sta oba še vedno vodila podjetje. Par je vreden 70,7 milijarde dolarjev, Flora pa je članica upravnega odbora moževega podjetja. Par se sicer ne nastavlja rad medijskim objektivom.

Najbogatejši par na svetu pa sta seveda Bill in Melinda Gates, vredna 85,7 milijarde dolarjev. Poročila sta se leta 1994, spoznala pa sta se v podjetju Microsoft, kjer je delala tudi Melinda. Ko sta se poročila, je ona pustila službo in se posvetila družni. Imata tri otroke, večino svojega časa pa se posvečata dobrodelnim projektom.

Ne spreglejte