SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo Američani še lahko prisluškovali telefonskim pogovorom?

2

termometer

Ameriški predsednik Barack Obama je uradno vložil predloge za omejitev zbiranja podatkov o telefonskih pogovorih v ameriški agenciji za nacionalno varnost (NSA). S tem bi omejil pristojnosti agencije.

V skladu z predlogom Baracka Obame oblasti v ZDA ne bodo več zbirale do podatkov o telefonskih pogovorih, bodo pa imele dostop do njih. Predlog bo začel veljati, ko ga bo potrdil ameriški kongres.

Predstavnik ameriške administracije je pred dnevi pojasnil, da agencija po Obamovem načrtu ne bo več sistematično zbirala podatkov o telefonskih klicih, temveč bodo posnetke imeli operaterji telefonije, oblasti pa bodo do njih dostopale, kadar bo to pomembno za nacionalno varnost. Za dostop do podatkov bo NSA praviloma potrebovala dovoljenje sodišča, izjema bodo le posebej nujni primeri.

Operaterji bodo podatke hranili do 18 mesecev, tako kot sedaj, medtem ko jih NSA hrani pet let. Zakonodaja se bo spremenila le za državljane ZDA, medtem ko bodo za tujce veljala druga pravila.

Obama se je tako odzval na ogorčene odzive v ZDA in svetu, ko je nekdanji analitik NSA Edward Snowden razkril, da ZDA hranijo ogromno število telefonskih pogovorov, posnetih po vsem svetu in da so prisluškovale tujim voditeljem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin