Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 1. 2013,
8.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hugo Chavez

Natisni članek

Sobota, 5. 1. 2013, 8.51

8 let, 3 mesece

Bo venezuelski predsednik preložil Chavezovo prisego?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro je zavrnil zahtevo opozicije po predčasnih predsedniških volitvah v primeru, da predsednik Hugo Chavez prihodnji četrtek ne bo zaprisegel.

Maduro je dejal, da lahko Chavez poda prisego pozneje pred ustavnim sodiščem. Čeprav je Chavezovo zdravstveno stanje resno, pa ni razlogov za to, da bi razglasili njegovo trajno nesposobnost za opravljanje predsedniških dolžnosti, je še pojasnil. V skladu z venezuelsko ustavo je treba v primeru trajne nesposobnosti za opravljanje predsedniških dolžnosti razpisati predsedniške volitve v 30 dneh.

Znak, da namerava Maduro preložiti Chavezovo prisego "Hugo Chavez, ki je bil izvoljen za predsednika države, ostaja na dolžnosti in bo novi mandat začel 10. januarja. Formalnost prisege je mogoče opraviti naknadno pred ustavnim sodiščem," je dejal Maduro.

Po mnenju poznavalcev je Madurova izjava najočitnejši znak do zdaj, da namerava venezuelska administracija preložiti slovesno prisego in se tako izogniti razglasitvi Chaveza za trajno nesposobnega in razpisu predčasnih volitev.

Chavezovo stanje je resno Chavezovo zdravstveno stanje se je po četrti operaciji zaradi raka, ki jo je imel 11. decembra lani na Kubi, poslabšalo pretekli teden. Venezuelski minister za informiranje Ernesto Villegas je v četrtek sporočil, da ima Chavez "hudo pljučno okužbo", zaradi česar ima težave z dihanjem. Za novega predsednika države je bil znova izvoljen na volitvah 7. oktobra.

Parlament bo volil predsednika in dva podpredsednika Venezuelski parlament se bo sicer danes sestal na prvi letošnji seji, na kateri bo izvolil svojega predsednika in dva podpredsednika. Po pričakovanjih bo na položaj znova izvoljen dozdajšnji predsednik Diosdado Cabello.

Prvega podpredsednika parlamenta Aristobula Isturiza, ki je bil izvoljen za guvernerja zvezne države Anzoategui, naj bi zamenjala dosedanja druga podpredsednica Blanca Eekhout. Njo naj bi nasledil nekdanji predsednik parlamenta Fernando Soto Rojas. Vsi trije so člani Chavezove Združene socialistične stranke (PSUV).

Ne spreglejte