Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 5. 2014,
21.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nogomet Brazilija

Torek, 13. 5. 2014, 21.37

8 let

Bo prvenstvo pekel za navijače?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalni sekretar svetovne nogometne zveze Jerome Valcke je opozoril, da bo svetovno prvenstvo za navijače drago in naporno.

Brazilija velja za nogometni raj, a zdi se, da bo za tisoče tujih navijačev, ki bodo na svetovnem prvenstvu spodbujali svoja moštva, prej pekel kot raj. Generalni sekretar FIFE Jerome Valcke je v preteklih dneh navijače opozoril, da jih čakajo natrpana letališča, oderuške cene, nezanesljiva komunikacija in velika možnost, da jim izmaknejo denarnico.

Štiri tisoč kilometrov do tekme Ena od največjih ovir v Braziliji bodo velike razdalje. "Ne pričakujete, da bo tako, kot je, ko ste v Nemčiji in je lahko potovati naokoli po deželi," navijače opozarja generalni sekretar Svetovne nogometne zveze (FIFA) in jim predlaga, naj si že pred potovanjem v Brazilijo uredijo tudi vse notranje polete.

Večina mest, ki so prizorišča tekem, naj bi imela nove letališke terminale, a so zaradi zamud pri gradnji večinoma ostali nedokončani. Zato se lahko zgodi, da bodo navijači zaradi gneče na letališču in zamud letal preprosto zamudili na tekmo.

Razdalje med posameznimi prizorišči pa se merijo tudi v več tisoč kilometrih, zato potovanje z avtom ni priporočljivo. Iz São Paula do Manausa, kjer so na primer tekme angleške reprezentance, je skoraj 3.700 kilometrov. Prav tako so slabe železniške povezave, avtobusi so sicer pogosti, a so potovanja dolga, tako da navijačem ne ostane drugega kot notranje letalske povezave. Te pa so med prvenstvom vsaj desetkrat dražje kot sicer.

Vlažni tropi in hladen São Paulo Valcke je tudi odločno posvaril, naj se navijači ne vedejo kot brezskrbni popotniki, saj jim v časovno omejenem obdobju prvenstva tako ne bo uspelo priti na niti eno tekmo. "Sploh pa odsvetujemo spanje na plaži, ne nazadnje je v Braziliji zdaj zima," je še dodal.

Prav podnebne razmere bodo drugi izziv za navijače. Brazilija ima veliko različnih podnebij, Manaus ob amazonskem pragozdu ima na primer vlažno tropsko podnebje, medtem ko bo v São Paulu največ 20 stopinj.

Najbolj prijetno bo verjetno v Belo Horizonteju, kjer pričakujejo temperature okoli 25 stopinj, medtem ko bo naprej ob obali v Fortalezi okoli 30 stopinj. Tropsko vlažno in vroče bo Recifeju, saj sta junij in julij tam najbolj deževna meseca.

Zasoljene cene Ena izmed težav v obdobju svetovnega prvenstva bodo tudi cene. Večina si predstavlja, da je Brazilija poceni, a v mestih ni tako. V Riu tako lahko steklenica piva stane tudi pet evrov ali več, tradicionalni brazilski žar po načelu "all-you-can-eat" (vse , kar lahko pojeste) pa stane okoli 40 evrov. São Paulo velja za 19. najdražje mesto na svetu, medtem ko je Rio na 30. mestu.

Brazilci so se, vsaj kar zadeva cene, na prvenstvo pripravili zgodaj, saj so hotelirji in gostinci cene dvignili že več mesecem pred začetkom prvenstva. Hoteli so cene v obdobju prvenstva zvišali za vsaj 20 odstotkov in tako povprečen hotel v Riu zdaj stane okoli sto evrov na noč.

"Veliko navijačev iz Evrope bo presenetilo to, da bodo plačali toliko kot doma, a bodo za to prejeli slabo uslugo," je za BBC opozoril brazilski ekonomist Samy Dana. "Hkrati pa se bodo soočili z realnostjo Brazilcev, ki se morajo vsakodnevno spopasti z visokimi življenjskimi stroški."

Bodo mobilna omrežja zdržala? Dobra novica za navijače s trdnimi valutami je le, da evro in dolar v primerjavi z brazilskim realom pridobivata, tako da bo devizni tečaj v njihovo korist.

Ne bodo pa mobilne povezave. Čeprav so veliko vložili v nadgradnjo mobilnih omrežij, so Brazilci v skrbeh, ali bodo zdržala tako množično uporabo.

"Ne želimo, da bi se tega prvenstva spominjali po tem, da navijači niso mogli poslati esemesa domov in da novinarji niso mogli oddati člankov," je dejal Valcke.

Če vas ropajo, ne kričite Brazilija se je sicer v zadnjem trenutku odločila, da bodo bolje poskrbeli tudi za navijače. Tako bodo kljub povišanju cen letalskih vozovnic v notranjem prometu kaznovali letalske družbe, katerih letala bodo v dneh prvenstva zamujala.

Posebna navodila je tujim navijačem dala tudi brazilska policija. V posebnih zgibankah, ki jih bodo delili v hotelih, je med drugim zapisano, kako naj se navijači vedejo, če jih na ulici oropajo. Predlagajo jim, da ne kričijo in se ne upirajo, temveč roparjem predajo denar. Samo v São Paulu se je lani zgodilo 385 umorov med ropom, zato je nasvet dobro vzeti zelo resno.

Ne spreglejte