Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 1. 2009,
8.45

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 1. 2009, 8.45

8 let, 5 mesecev

Blagojevich zaprisegel senat, ki ga odstavlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Politični zapleti v ameriški zvezni državi Illinois so dobili nove razsežnosti. Guverner Rod Blagojevich je namreč zaprisegel nov senat države, ki pa ga bo kmalu odstavil s položaja zaradi korupcije.

Blagojevicha je 9. decembra lani aretiral FBI, med drugim ker je skušal prodati senatni sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame. Od takrat naprej se vrstijo pozivi za njegov odstop, vendar pa Blagojevich vztraja in je celo imenoval Obamovega naslednika v zvezni senat Rolanda Burrisa. Tega naj bi po uvodnih zapletih do konca tedna senatni demokrati le sprejeli medse.

Blagojevich ploskal svojim nasprotnikom

Blagojevich je v sredo tudi ploskal ob prihodu državnih uradnikov v senatno dvorano, ki so po vrsti zahtevali njegov odstop in to počno še vedno. Po eni uri vodenja slovesnega zasedanja, je kladivce predal v roke novega predsednika državnega senata demokrata Johna Cullertona in dejal, da upa, da bo senat prišel do resnice in uredil zadeve.

Blagojevich je govoril o postopku za odstavitev guvernerja, ki ga je pretekli teden začel predstavniški dom, ki je s 114 glasovi proti enemu zadevo predal v senat na "sojenje". Nov predstavniški dom Illinoisa je v sredo nemudoma še enkrat glasoval in uspel skoraj soglasno. Proti je bila le nova članica predstavniškega doma Deborah Mell, sicer sestra Blagojevicheve soproge.

Ne spreglejte