SiolNET. Novice Svet
1,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Biden: Trump je klovn. Ta odgovarja: Testirajte ga na mamila. #video

1,76

termometer

Donald Trump Joe Biden
Foto: Reuters

Prvo soočenje ameriških predsedniških kandidatov je sinoči v Clevelandu minilo v znamenju predsednika Donalda Trumpa, ki je nenehno skakal v besedo demokratu Josephu Bidnu, da bi ga spravil iz tira. Analitiki obeh strani v prvih odzivih ugotavljajo, da soočenje ni spremenilo dinamike volilne tekme.

Tudi analitiki televizije Fox News menijo, da se mnenje volivcev o enem ali drugem kandidatu po prvem soočenju skoraj zagotovo ni spremenilo. To govori v prid Bidnu, ki vodi v nacionalnih anketah in anketah ključnih držav, ki bodo odločile o zmagovalcu volitev 3. novembra, navaja STA.

Biden predsednika ozmerjal z lažnivcem in klovnom

Trump je v soočenju prikazal več energije od Bidna, ki pa ni uresničil strahov nekaterih demokratov, da se bo pod valom Trumpovih izjav izgubil. Biden je bil celo bolj žaljiv, saj je predsednika nekajkrat ozmerjal z lažnivcem in celo klovnom, ki mu ne gre nič verjeti.

Trumpa večkrat opozorili, naj neha prekinjati nasprotnika

Voditelj Chris Wallace s televizije Fox News je Trumpa večkrat opozoril, naj neha prekinjati nasprotnika, vendar zaman. Nihče ne dvomi, da je bil to Trumpov načrt od samega začetka - da s prekinjanjem vrže Bidna iz tira in izzove posredovanje voditelja, da bi po soočenju lahko trdil, da sta bila dva proti njemu, poroča STA.

Voditelj Chris Wallace s televizije Fox News je Trumpa večkrat opozoril, naj neha prekinjati nasprotnika, vendar zaman. Voditelj Chris Wallace s televizije Fox News je Trumpa večkrat opozoril, naj neha prekinjati nasprotnika, vendar zaman. Foto: Reuters

Biden je proti koncu soočenja Wallacea celo prosil, naj ponovi vprašanje, ker ga je zaradi hrupa nasprotnika pozabil. Wallace je z nasmehom priznal, da je tudi sam pozabil, kaj je vprašal. Pred tem je Trumpa v obupu celo vprašal, ali želi, da mu preda svoj sedež in da sam vodi soočenje.

Analitiki objokujejo novo dno ameriške demokracije

Trump preprosto ni odgovarjal na vprašanja, ampak se je posvetil napadom na Bidna. Ta mu je poskušal vračati v enaki meri. Nobeden od kandidatov na soočenju ni povedal nič novega. Analitiki objokujejo novo dno ameriške demokracije in se sprašujejo, ali je sploh pametno imeti še dve predsedniški televizijski soočenji, navaja STA.

Kandidata so prišli podpret tudi družinski člani in prijatelji

74-letni predsednik in 77-letni izzivalec sta na soočenje pripeljala vsak svojo družino in nekaj prijateljev. Vsi so bili testirani na novi koronavirus, Trump pa je vmes iz žepa celo potegnil zaščitno masko in zatrdil, da jo nosi, kadar je to potrebno. Trump sicer ne nosi maske in se norčuje iz Bidna, ker jo nosi. Na vprašanje, ali se mu ne zdi neodgovorno, da ima velika zborovanja v nasprotju s priporočili o socialni distanci, je Trump odgovoril, da bi jih imel tudi Biden, vendar na njegova zborovanja menda noče nihče priti.

Melania in Donald Trump Foto: Reuters

Biden krivil Trumpa za 200 tisoč mrtvih zaradi koronavirusa

Biden je med soočenjem opozarjal na več kot 200 tisoč mrtvih zaradi covid-19 v ZDA pod Trumpovim vodstvom. Predsednik je krivil Kitajsko in trdil, da bi bilo brez njega dva milijona mrtvih. Bidnu je očital smrtne žrtve v času prašičje gripe. Biden se je nekajkrat obrnil neposredno v kamero in govoril ameriškim gledalcem. Pozival jih je, naj "lažnivcu" ne verjamejo, in izrazil sožalje vsem, ki so med pandemijo izgubili svojce, povzema STA.

Trump zahteval test na mamila

Trump je pred soočenjem zahteval, naj oba kandidata opravita test na mamila, ker menda Biden ni sposoben stati na nogah brez nedovoljenih sredstev. Zahteval je tudi, da oba pregledajo, ali nimata v ušesih skritih oddajnikov. Bidnova kampanja mu je odgovorila, naj neha z neumnostmi, Biden pa je tik pred soočenjem tvitnil fotografijo Applovih slušalk in sladoleda s pripisom, da je opremljen z nedovoljenimi poživili, piše STA.

Trump povedal, da je plačal milijone dohodnine, ne le 750 dolarjev

Biden je pred soočenjem objavil, da sta skupaj z ženo Jill lani plačala 300 tisoč dolarjev dohodnine na 950 tisoč dolarjev dohodka. Trumpa je pozval, naj stori enako, potem ko je New York Times objavil, da je predsednik v letih 2016 in 2017 plačal le po 750 dolarjev dohodnine. Na neposredno vprašanje, koliko dohodnine je plačal, je Trump odgovoril, da je plačal milijone dolarjev. Za to izjavo sicer ni ponudil nobenega dokaza, poroča STA.

Turmp je s skakanjem v besedo potrdil vtis, da je nasilnež, vendar je bila taktika uspešna, saj je med levico vnesel strah pred izidom volitev, Bidna pa prisilil v nekaj nepričakovanih izjav. V odgovoru na napad, da ga bo obvladovala levica, je Biden v slogu Ludvika XIV. izjavil, da je demokratska stranka on. Trumpovi podporniki so bili navdušeni, vendar to niso ljudje, ki jih mora predsednik prepričati, če želi zmagati. Odločilno bo to, koliko od tistih še okrog petih odstotkov neopredeljenih volivcev mu bo uspelo spraviti na svojo stran.

Trump: Republikanci imajo Belo hišo in večino v senatu, zato lahko delajo, kar želijo

Prvo vprašanje je zadevalo imenovanje vrhovne sodnice in Trump je dejal, da imajo volitve posledice. Razložil je, da imajo republikanci Belo hišo in večino v senatu, zato lahko delajo, kar želijo. Biden je dejal, da osebno nima nič proti konservativni kandidatki Amy Coney Barret, vendar volitve že potekajo, zato bi morali počakati na voljo volivcev. Ni opozoril na republikansko blokado kandidata za vrhovno sodišče leta 2016, ampak takoj preskočil na trditev, da bo konservativna večina sodišča uničila zdravstveno reformo in ženskam vzela pravico do splava.

Biden Trumpa obtožil, da je rasist

Med razpravo o rasnih napetostih v ZDA je Biden Trumpa celo naravnost obtožil, da je rasist. Predsednik je trdil, da še nikoli nihče v zgodovini ni naredil toliko za temnopolte kot on. Bidna je napadal, da ga ne podpira nobena policijska organizacija v ZDA, da si ne upa na glas izgovoriti "zakon in red", ker podpira organizacijo Antifa in želi vzeti denar policiji. Biden mu je odgovoril, da tudi Trumpov direktor FBI pravi, da je Antifa ideja, ne pa organizacija, ter zavrnil trditev o jemanju denarja policiji. Biden predlaga povečanje sredstev za policijo, vendar tudi reforme, da bo manj policijskega nasilja nad temnopoltimi, poroča STA.

Biden je obsodil vse nasilje, tudi nasilje protestnikov. Trump pa je zavrnil obsodbo nasilja desničarskih skrajnežev, ki so tudi glede na analize FBI večja nevarnost kot levičarji. Šel je celo v obratno smer in organizaciji Ponosni fantje sporočil, naj se umakne in naj bo v pripravljenosti.

Na kaj naj bodo pripravljeni, je postalo jasno proti koncu, ko je beseda nanesla na volitve. Trump ponovno ni hotel jasno odgovoriti na vprašanje, ali bo sprejel morebitni poraz. Svoje podpornike je pozval, naj gredo na volišča in tam vse preverijo. Prav tako je vztrajal, da so volitve po pošti prevara. Biden se je branil po najboljših močeh, še največ energije pa je pokazal, ko je branil pokojnega sina, vojaškega veterana Beauja, in zatrdil, da je Trump padle ameriške vojake opredelil za zgube. Trump ni pokazal sočutja do Bidna, ker je izgubil sina. Dejal je, da Beauja ni poznal, pozna pa Hunterja. Sprožil je ognjevit napad zaradi domnevnega služenja milijonov na Kitajskem, v Ukrajini in celo Rusiji. Biden je le nemočno ponavljal, da so vse te obtožbe namenjene diskreditiranju, še poroča STA.

Naslednje soočenje obeh kandidatov bo 15. oktobra v Miamiju, do takrat pa bo že znano, ali je soočenje v Clevelandu kaj premaknilo, navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin