Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2015,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci Budimpešta železniška postaja

Četrtek, 3. 9. 2015, 8.45

8 let

Begunce namesto v Avstrijo odpeljali v azilni center (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Posebni vlak z begunci, ki je dopoldne odpeljal z železniške postaje v Budimpešti proti Avstriji, se je ustavil že 40 kilometrov kasneje in izkrcal potnike blizu azilnega centra.

Potnike so pod nadzorom policije izkrcali z vlaka in jih vkrcali na avtobuse, ki naj bi jih peljali v azilni center.

Med praznjenjem vlaka so obupani begunci tolkli po oknih in vzklikali: "Ne v taborišče, ne v taborišče". Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da se okoli sto beguncev ni hotelo vkrcati na avtobuse. Tuje tiskovne agencije so sicer sprva poročale, da je posebni vlak z begunci namenjen proti Sopronu ob meji z Avstrijo.

Skupina od 60 do 80 beguncev stoji ali sedi pred vlakom, neznano število pa jih je ostalo na njem. Številni so vzklikali "Nemčija, Nemčija!" in nosili napise "Na pomoč!".

Novinarji morali oditi s postaje Sredi kaotičnih razmer je policija ukazala novinarjem, da morajo oditi z železniške postaje, ki jo je razglasila za "operativno območje". Prvi mož madžarske policije Karoly Papp je povedal, da lahko novinarji počakajo pred postajo, ne smejo pa noter.

S postaje Keleti v Budimpešti je odpeljal še en vlak z okoli sto begunci, ki naj bi bil namenjen v Gjur blizu meje s Slovaško. Z begunci naj bi bilo na vlaku tudi več deset pripadnikov posebnih enot policije.

Enega od vlakov z begunci iz Budimpešte glede na obvestilo avstrijskih železnic nocoj pričakujejo tudi v avstrijskem Gradcu. Kot poroča APA, prihod vlaka z begunci v Gradec ni zagotovljen, je pa zelo verjeten. Šlo naj bi za redni vlak, ki iz madžarske prestolnice odpelje ob 16. uri. V Gradec naj bi prispel okoli 22. ure.

V Gradcu so sicer že vzpostavili krizni štab za primer prihoda večjega števila beguncev.

Policija na vlakih nadzira migrante Madžarska je napovedala, da bo policija na vlakih nadzirala migrante, namenjene na zahod. Madžarske železnice so sporočile, da bodo mednarodni vlaki iz Budimpešte, ki običajno peljejo čez Slovaško, do nadaljnjega vozili le do kraja Szob na slovaško-madžarski meji, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

Begunci so se v Budimpešti vkrcali na vlake, potem ko se je policija davi umaknila z vhoda na postajo Keleti in jim po dveh dneh znova omogočila prehod do peronov.

Madžarske železnice so sprva sporočile, da "do nadaljnjega" s postaje Keleti ne bo odpeljal noben mednarodni vlak za Zahodno Evropo, kasneje pa so dale na voljo posebne vlake.

Na Madžarsko je samo avgusta pripotovalo 50.000 migrantov, večinoma iz Sirije, Iraka in Afganistana. Večina jih želi pot nadaljevati v Nemčijo.

Ne spreglejte