Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
12.56

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija Ban Ki Moon G20

Petek, 6. 9. 2013, 12.56

5 let, 4 mesece

Ban Ki Moon proti vojaški akciji v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je odločno odsvetoval vojaško posredovanje v Siriji in opozoril, da bi napad lahko še povečal sektaško nasilje v državi.

V govoru na humanitarnem srečanju ob robu srečanja držav G20 je Ban Ki Moon svetovne sile pozval, naj premagajo svoje razlike glede sirskega spora in se dogovorijo o nujnih ukrepih za pomoč sirskemu prebivalstvu. "Moram opozoriti, da bi lahko vojaško posredovanje povzročilo resne in tragične posledice ter še povečalo grožnjo nadaljnjega sektaškega nasilja," je povedal Ban.

Tretjina pred sporom pobegnila v tujino Približno tretjina sirskega predvojnega 20,8-milijonskega prebivalstva je pred sporom pobegnila v tujino ali pa je notranje razseljena, so pokazali podatki agencije ZN za begunce. "Medtem ko nekateri bežijo iz države, se drugi poženejo v boj," je dejal Ban in poudaril pomen preprečitve "nadaljnje militarizacije spora" in nadaljevanja iskanja politične rešitve.

Pomanjkanje sredstev ogroža begunce v sosednjih državah Ob tem je Ban pozval še k enotnosti pri zagotovitvi humanitarne pomoči za sirsko prebivalstvo. Pomanjkanje sredstev ogroža begunce v sosednjih državah. Med drugim naj bi v Libanonu zalog hrane zmanjkalo v roku nekaj dni, v Jordaniji pa v roku dveh tednov, je zatrdil Ban.

Tudi obrambni ministri EU neenotni Obrambni ministri članic EU, med njimi slovenski minister Roman Jakič, pa so na dvodnevnem neformalnem zasedanju v litovski prestolnici Vilnius obsodili uporabo kemičnega orožja v Siriji, glede nadaljnjih korakov mednarodne skupnosti pa ni bilo popolne enotnosti, predvsem glede vojaškega posredovanja v Siriji ne, so sporočili z Morsa.

Nekatere članice odločno podpirajo vojaško posredovanje, nekatere, vključno s Slovenijo, pa so zaskrbljene glede morebitnih negativnih učinkov ali posledic za celotni Bližnji vzhod. Dejstvo pa je, da tudi zadnje menijo, da je hiter odgovor mednarodne skupnosti nujen, in se v tem kontekstu zavzemajo za deblokado v Varnostnem svetu Združenih narodov ter ustrezne ukrepe z njegove strani, so sporočili z ministrstva za obrambo.

O Siriji bodo poglobljeno razpravo prav tako v Vilniusu nadaljevali še ministri za zunanje zadeve članic EU.

Ne spreglejte