Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2015,
13.41

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Azija Evropa

Četrtek, 18. 6. 2015, 13.41

4 leta

Azija je bogatejša od Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Leta 2016 naj bi Azija po premoženju na gospodinjstvo prehitela tudi ZDA.

Evropa počasi izgublja pomembnost v svetovni porazdelitvi zasebnega premoženja. Prvič v zgodovini se je namreč zgodilo, da imajo azijska gospodinjstva skupno več denarja kot evropska.

V poročilu o svetovnem bogastvu za leto 2014 je svetovalno podjetje Boston Consulting Group namreč ugotovilo, da je na prvem mestu po premoženju gospodinjstev še vedno Severna Amerika s 50 bilijoni dolarjev (44,5 bilijona evrov) zasebnega premoženja, na drugo mesto pa se je prebila Azija brez upoštevanja Japonske s 47,4 bilijona dolarjev (42,2 bilijona evrov). Evropa je zdrsnila na tretje mesto z vsega 42,5 bilijona dolarjev (37,8 bilijona evrov) zasebnega premoženja gospodinjstev.

Leta 2016 bo Azija najbogatejša Za Evropo pa so črnoglede tudi napovedi svetovalnega podjetja, ki predvidevajo, da bi se Azija že leta 2016 lahko povzpela na prvo mesto in postala najbogatejša celina na svetu. Napovedujejo, da bo prihodnje leto v Aziji že 57 bilijonov dolarjev (50,7 bilijona evrov) zasebnega premoženja, medtem ko ga za Severno Ameriko napovedujejo le 56 bilijonov dolarjev (49,8 bilijona evrov). Napovedujejo tudi, da bodo imela leta 2019 azijska gospodinjstva v lasti tretjino svetovnega bogastva.

Toda pri podatkih o premoženju gospodinjstev je treba pogledati tudi, kaj ti podatki dejansko pomenijo za posamezno gospodinjstvo v regiji. V tem primeru azijska gospodinjstva niso več najbogatejša. V Evropi ima povprečno gospodinjstvo 220 tisoč dolarjev (196 tisoč evrov), v Ameriki 370 tisoč dolarjev (330 tisoč evrov), v Aziji pa le 54 tisoč dolarjev (48 tisoč evrov) premoženja.

Največ novih bogatašev na Kitajskem Leto 2014 je bilo tudi dobro leto za bogataše in superbogataše. V primerjavi z letom prej se je njihovo skupno bogastvo povečalo za skoraj 12 odstotkov. Tudi tu so največ pridobili azijski bogataši, ki se jim je bogastvo povečalo za kar 24 odstotkov. Zanimivo je, da so bili drugi po rasti bogastva vzhodnoevropski bogataši z 18-odstotno rastjo, medtem ko so si bogataši Zahodne Evrope bogastvo lani povečali za vsega šest odstotkov.

Kot razlog za nizko rast evropskega bogastva bostonski analitiki navajajo konservativno investicijsko politiko evropskih bogatašev, ki niso več nagnjeni k tveganim investicijam. Za nemške bogataše na primer velja, da v zadnjem času več vlagajo v obveznice in varčevalne račune, ki pa imajo nizke donose.

Čeprav je Amerika še vedno država z največ milijonarji, pa je 62 odstotkov novih milijonarjev iz Azije, največ iz Kitajske. Napovedujejo, da bo Azija do leta 2021 postala celina z največ milijonarji na svetu.

Ne spreglejte