SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Aung San Suu Kyi morda izpuščena čez pol leta

4

termometer

Singapurski zunanji minister je sporočil, da mu je vodja mjanmarske diplomacije Nyan Win namignil, da bi bila lahko mjanmarska opozicijska voditeljica čez pol leta izpuščena iz hišnega pripora.

Minister George Yeo je dejal, da je Nyan Win o tem govoril na večerji pred ponedeljkovim začetkom srečanja zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean). Po njegovih besedah je Nyan Win na večerji dejal, da je lahko politični zapornik v skladu z mjanmarskimi zakoni zaprt do šest let. Nyan Win je ob tem dejal, da mora Suu Kyijeva prestati še "približno pol leta". Nobelova nagrajenka po šestih letih le izpuščena?

Na vprašanje novinarjev, ali to pomeni, da bi bila Nobelova nagrajenka za mir po šestih letih kazni lahko izpuščena, je Yeo odgovoril, da "to ni napačen povzetek". Ob tem je dodal, da so zunanji ministri Aseana izrazili globoko razočaranje nad odločitvijo mjanmarske vladajoče hunte, da Suu Kyijevi podaljša hišni pripor.

"Zunanji ministri so izrazili svojo globoko razočaranje, da je mjanmarska vlada podaljšala pripor Aung san Suu Kyi," piše v nenavadno ostri izjavi desetčlanske organizacije. Ministri so hunto tudi pozvali, naj se loti "dialoga z vsemi političnimi skupinami in si prizadeva za miren prehod v demokracijo v bližnji prihodnosti".

Asean je mjanmarski režim tudi pozval, naj odposlancu ZN Ibrahimu Gambariju omogoči dostop do najvišjih voditeljev hunte in dovoli srečanja z najširšim možnim krogom ljudi, "vključno s Suu Kyijevo".

Suu Kyijeva 12 od 18 let preživela v priporu Mjanmarska hunta je konec maja Aung San Suu Kyi že šesto leto zapored podaljšala hišni pripor. Opozicijska voditeljica je več kot 12 od zadnjih 18 let preživela v hišnem priporu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin