Nedelja,
14. 7. 2024,
6.54

Osveženo pred

1 dan, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Thomas Matthew Crooks Melania Trump atentat Donald Trump

Nedelja, 14. 7. 2024, 6.54

1 dan, 1 ura

Atentat na Donalda Trumpa: 11 minut in devet sekund. Kaj se je dogajalo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je preživel poskus atentata, potem ko so na njegovem političnem zborovanju v mestu Butler v Pensilvaniji odjeknili streli. V incidentu je bil ubit eden od udeležencev zborovanja, dva sta v kritičnem stanju. New York Post je napadalca identificiral kot 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa. Kmalu po napadu se je oglasil tudi Trump: "Ustreljen sem bil z nabojem, ki je prebil zgornji del mojega desnega ušesa. Nemudoma sem vedel, da je nekaj narobe, ker sem slišal šum in strele ter takoj občutil naboj skozi kožo. Bilo je veliko krvi in sem se zavedel, kaj se dogaja. Bog blagoslovi Ameriko," je dejal Trump.

22.12 Biden znova nagovoril Američane

Predsednik Joe Biden je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v kratki izjavi dejal, da je "enotnost najbolj nedosegljiv cilj od vseh, nič ni pomembnejšega od tega v tem trenutku". Dejal je, da je imel v soboto kratek, a dober pogovor s Trumpom, svojim tekmecem na prihajajočih ameriških predsedniških volitvah, ki ga sicer, kot poroča AFP, redno označuje kot grožnjo demokraciji.

Biden je povedal, da motivi strelca, 20-letnega Thomasa Matthewa Crooksa, ostajajo neznani, in ljudi pozval, naj ne sklepajo, kakšni motivi so bili za atentatom.Biden je dejal tudi, da bo na to temo kasneje v dnevu nagovoril narod iz Ovalne pisarne, kar je korak, ki ga predsednik naredi le v času resne krize, je poročala AFP.

"Poskusi atentata so v nasprotju z vsem, za kar se zavzemamo kot narod, z vsem. To ni Amerika, tega ne moremo dovoliti," je kot je poročala poljska tiskovna agencija Pap, je še povedal Biden.

18.50: Strelec naj bi imel material za izdelavo bombe

Joe Biden in podpredsednica ZDA Kamala Harris redno dobivata informacije glede izsledkov preiskave. Ameriški predsednik pa bo še danes podal novo izjavo za medije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški mediji so medtem poročali, da je imel strelec, ki je v soboto streljal na Trumpa, v avtomobilu materiale za izdelavo bombe. Vozilo je bilo parkirano v bližini prizorišča predvolilnega zborovanja v Butlerju.

Podoben material so našli tudi na domu 20-letnika. Pri tem niso pojasnili, za kakšen material gre. Časnik New York Times je poročal o dveh eksplozivnih napravah v avtu strelca in eni na njegovem domu. Televizija CNN pa o eksplozivnem materialu in drugih delih za izdelavo bombe.

17.16: Oglasila se je Melania Trump

Po atentatu na njenega moža se je na družbenem omrežju X prvič oglasila tudi Melania Trump. Atentatorja je opisala kot pošast, ki je njenega moža prepoznal za nečloveški politični stroj. Ob tem je dodala, da se za Trumpom kot političnim strojem skriva njegova človeška stran: njegov smeh, bistroumnost, ljubezen do glasbe in navdih. Vse to pa je atentator skušal uničiti s svojim strelom. 

Zapisala je tudi: "Ko sem gledala tisto nasilno kroglo, ki je zadela mojega moža Donalda, sem ugotovila, da sta bila moje življenje in Barronovo življenje na robu uničujoče spremembe. /.../ Hvaležna sem pogumnim agentom tajne službe in uslužbencem organov pregona, ki so tvegali lastna življenja, da bi zaščitili mojega moža."

Nadaljevala je: "Ne pozabimo, da so različna mnenja, politike in politične igrice manjvredne od ljubezni. Naša osebna, strukturna in življenjska zavezanost – vse do smrti – je resno ogrožena. Politični koncepti so preprosti v primerjavi z nami, človeškimi bitji. ."

14.17: Oglasil se je Trump: Sam Bog me je rešil 

Donald Trump se je oglasil po poskusu atentata. "Hvala vsem za vaše misli in molitve, saj je samo Bog preprečil, da se nepredstavljivo ni zgodilo," je dejal. 

"Ne bomo v strahu, ostali bomo neomajni. Molimo za ozdravljenje ranjencev, v srcu pa ohranjamo spomin na tako grozljivo pobitega someščana," je še dodal. 

"V tem času je bolj kot kdajkoli prej pomembno, da ostanemo enotni in pokažemo naš pravi značaj Američanov, da ostanemo močni in odločni ter ne dovolimo zlu, da zmaga. Resnično ljubim našo državo in ljubim vse vas in veselim se še enega srečanja našega velikega naroda ta teden v Wisconsinu," je Trump zapisal na omrežju Truth Social.

13.14: Nove podrobnosti o napadalcu 

Po zadnjih informacijah so ceste do hiše napadalca zaprte, zvezna uprava za letalstvo pa je sporočila, da je zaprla zračni prostor nad Bethel Parkom zaradi "posebnih varnostnih pomislekov". Crooks je živel približno uro vožnje stran od Butlerja.

Thomas Crooks je leta 2022 diplomiral na srednji šoli Bethel Park, za kar je od Nacionalne pobude za matematiko in naravoslovje prejel nagrado v vrednosti 500 dolarjev.

Pristojni so izvedeli še, da je bil Crooks star 17 let, ko je političnemu odboru ActBlue, ki zbira denar za levičarske in demokratske politike, podaril petnajst dolarjev. Donacija je bila namenjena projektu Progressive Voter Turnout Project, ki demokrate spodbuja k izstopu. Prihajajoče volitve 5. novembra bi bile sicer prve, na katerih bi imel Crooks volilno pravico. 

Crooksov oče, 53-letni Matthew, je za CNN povedal, da poskuša ugotoviti, kaj se je zgodilo, in da ne bo dal izjave, dokler ne bo govoril s policijo.

Policijski uradniki so povedali še, da Crooks na prizorišču streljanja ni imel nobenih identifikacijskih dokumentov in so ga morali identificirati z drugimi metodami. "Trenutno pregledujemo fotografije in poskušamo analizirati njegov DNK ter pridobiti biometrično potrditev," je na tiskovni konferenci povedal Kevin Rojek, FBI-jev posebni agent, zadolžen za preiskavo.

11.03: 11 minut in devet sekund. Kaj se je dogajalo?

Pri mediju ABC news so naredili časovnico dogodkov neuspešnega atentata na Donalda Trumpa. Od prihoda Trumpa na oder do odhoda s prizorišča je poteklo 11 minut in devet sekund.

18:02:34 (po lokalnem času)

Donald Trump je stopil na oder pred stotine podpornikov, ki so se udeležili zborovanja.

18.05 (po lokalnem času)

Po koncu pesmi God Bless the USA izvajalca Leeja Greenwooda je Trump začel svoj govor.

18:11:25 (po lokalnem času)

Eden izmed udeležencev shoda je začel kričati: "Puško ima!" Del udeležencev je začel v paniki kričati.

18:11:33 (po lokalnem času)

Odjeknili so prvi trije streli proti Trumpu. Med prvim in drugim strelom se je Trump prijel za uho.

Ko je odjeknil tretji strel, so varnostniki obkrožili Trumpa in ga potisnili na tla.

Štiri sekunde kasneje so odjeknili še štirje streli.

11 sekund kasneje je napadalec izstrelil še zadnji strel.

Kot kažejo prvi izsledki, so napadalca ubili takoj po zadnjem strelu. Kdo točno ga je ubil, še ni znano.

18.13 (po lokalnem času)

Varnostnikom je uspelo vzpostaviti varnostni koridor do vozila in Trumpa odpeljati z odra.

18:13:41 (po lokalnem času)

Vozilo s Trumpom je zapustilo prizorišče.

10.15: Trenutek napada na Trumpa: je napadalca ubil snajperist?

Na spletnem omrežju X se je pojavil posnetek napada na Donalda Trumpa. Kot je razvidno s posnetka, je pripadnik Trumpove varnostne službe na strehi streljal v trenutku, ko je napadalec sprožil strele na Trumpa.

09.15: FBI na domu napadalca

Dom Thomasa Matthewa Crooksa je tarča hišnih preiskav FBI, poroča The Guardian. Zakaj se je Crooks odločil za atentat, še ni jasno. Po do zdaj znanih informacijah Crooks nima policijskega dosjeja. 

8.55: CNN: Napadalec je republikanec

CNN poroča, da je 20-letni napadalec republikanec in je v preteklosti tudi finančno podpiral stranko.

8.35: Verjetnost zmage Trumpa po atentatu poskočila

Verjetnost, da bo Donald Trump zmagal na prihodnjih ameriških predsedniških volitvah, je po atentatu zrasla za 6,7 odstotne točke na 65,1 odstotka, poroča Clash report.

7.49: Identificirali napadalca

New York Post je kasneje sporočil, da so napadalca identificirali kot Thomasa Matthewa Crooksa. Dvajsetletnik iz Bethel Parka v Pensilvaniji je na nekdanjega predsednika izstrelil najmanj osem strelov s strehe 130 metrov stran od odra, kjer je imel Trump govor. 

Crooks je ubil člana množice shoda, ustrelil Trumpa skozi uho, nato pa so ga ustrelili agenti tajne službe. Javni zapisi razkrivajo, da je registriran republikanec.

Na omrežju X so se pojavili tudi domnevni posnetki napadalca Thomasa Matthewa Crooksa.

Trumpov sin Donald Trump mlajši je kmalu po napadu sporočil, da je govoril z očetom, in dejal, da se ne bo nikoli nehal boriti za rešitev Amerike ne glede na to, kaj vse bodo radikalni levičarji storili proti njemu.

7.15: Napadalec ustreljen

Televizija ABC poroča, da je bil napadalec ustreljen, Trumpa pa so pripadniki tajne službe, ki ga varujejo, nemudoma odpeljali na varno. Po streljanju je na prizorišču zborovanja nastala panika in ljudje so se razbežali na vse strani. Mikrofon je bil še vedno vključen, ko so agenti tajne službe obkrožili Trumpa, ki jih je zaprosil, naj mu dovolijo, da si znova natakne čevlje.

7.01: Krvavel je pri ušesu

Podrobnosti incidenta sicer niso bile znane takoj. Trump je govoril na zborovanju privržencev, nakar sta odjeknila najmanj dva strela. Trump se je takoj prijel za desno uho, kamere pa so pokazale, da pri ušesu krvavi.

Agenti tajne službe so se hitro povzpeli na oder, obkolili Trumpa in ga odvlekli stran, medtem ko je Trump navzočim v dvorani kljubovalno dvignil pest, poroča ABC.

Oglasil se je tudi Trump, ki se je zahvalil tajni službi in drugim policijskim agencijam za hitro ukrepanje.  | Foto: Guliverimage Oglasil se je tudi Trump, ki se je zahvalil tajni službi in drugim policijskim agencijam za hitro ukrepanje. Foto: Guliverimage Tajna služba je kasneje sporočila, da je bila v napadu ubita ena oseba, dve pa sta bili resno poškodovani. CNN navaja besede prič incidenta, ki pravijo, da so pripadniki tajne službe pokončali napadalca, ki je streljal od daleč zunaj območja zborovanja, ki je potekalo na prostem.

Tajna služba je kasneje na mediju X objavila, da je Trump na varnem, kar je kasneje tudi potrdila njegova predsedniška kampanja, ki je dodala, da so ga pregledali v bližnji bolnišnici.

6.45: FBI napad na Trumpa obravnava kot poskus atentata

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je potrdil, da je šlo pri napadu na predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa za poskus atentata. V FBI imena napadalca, ki je bil ubit, še niso razkrili, šlo pa naj bi za osamljenega strelca. 

"To noč se je zgodil poskus atentata na nekdanjega predsednika Trumpa," je dejal predstavnik FBI Kevin Rojek na novinarski konferenci.

Predstavniki tajne službe in FBI so na skupni novinarski konferenci v podeželskem kraju Butler v Pensilvaniji povedali, da še niso pripravljeni razkriti podrobnosti o atentatorju ali njegovem motivu, ker preiskava še poteka. Povedali pa so, da ni dokazov, da bi šlo za kaj drugega kot osamljenega strelca.

"Ni razloga za to, da bi verjeli, da še obstaja kakršnakoli nevarnost," je dejal predstavnik pensilvanske policije.

trump atentat
Novice Atentat na Donalda Trumpa: 11 minut in devet sekund. Kaj se je dogajalo?
Donald Trump in Viktor Orban
Novice Orban nadaljuje "mirovno misijo": po Putinu in Xi Jinpingu še Trump
Joe Biden
Novice Večina demokratov za Bidnov umik