SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriška vojna ladja jezi Kitajsko

2

termometer

Na območje v Južnokitajskem morju, kjer je Kitajska v sporu s petimi drugimi državami, je vplula ameriška vojna ladja. Povsem se je približala enemu od otokov, ki jih je zgradila Kitajska.

Po pisanju ameriškega časnika New York Times se je raketni rušilec Lassen na 12 morskih milj (okoli 22 kilometrov) približal otočju Spratly, kar so v Pekingu obsodili in poudarili, da gre za grožnjo suverenosti Kitajske.

Kitajska je poudarila, da je ameriška ladja "nezakonito vstopila" v vode v bližini otočja in ni dobila dovoljenja kitajske vlade. "Kitajska odločno nasprotuje temu, da katerakoli država svobodo plovbe in preletov izkorišča kot izgovor za to, da škoduje kitajski suverenosti in varnostnim interesom," je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo in dodalo, da bo Kitajska trdno branila svojo suverenost in se "odločno odzvala na provokacije katerekoli države".

ZDA o potezi niso vnaprej obvestile Kitajske, saj da se "niso dolžne posvetovati s komerkoli, če zgolj uresničujejo svojo pravico do plovbe v mednarodnih vodah", je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva.

Nadzor nad strateško pomorsko potjo Kitajska si lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje. V zadnjem času na različnih grebenih in drugih površinah v otočju Spratly gradi umetne otoke in druge objekte, vode v okolici pa je razglasila za svoje. Gre za ozemlje, ki je pomembna pomorska pot in pod katerim naj bi bile tudi bogate zaloge nafte in plina.

ZDA in jugovzhodne Azijske države se bojijo, da bi Kitajska tako lahko imela nadzor nad to strateško pomorsko potjo. Na območju imajo poleg kitajske svoje interese še Vietnam, Filipini, Tajvan in Malezija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin