Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 1. 2009,
12.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 12.15

8 let, 5 mesecev

Ameriška sodnica potrdila mučenje v Guantanamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriška sodnica, zadolžena za potrjevanje obtožnic proti domnevnim teroristom, je potrdila mučenje v Guantanamu.

Savdskega državljana Mohameda al Katanija, ki je osumljen vpletenosti v teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001, so v ameriškem zaporu Guantanamo na Kubi mučili, je za današnjo izdajo ameriškega dnevnika Washington Post povedala sodnica Susan Crawford, zadolžena za potrjevanje obtožnic proti domnevnim teroristom, zaprtih v Guantanamu. Obtožnico proti savdskemu državljanu zavrgli Kot je za Washington Post dejala Crawfordova, je način, kako so ravnali z al Katanijem, enak pravni definiciji mučenja, zato je zavrgla obtožnico proti osumljencu. Opisala je, da so pri al Kataniju med tehnikami zasliševanja uporabili nepretrgano osamitev, odrekanje spanja, slekli so ga do nagega, ga izpostavili mrazu ter življenjsko nevarnim pogojem.

Po besedah Crawfordove se je zaradi zasliševalnih tehnik, ki so jih uporabili, njihovega trajanja ter posledic na al Katanijevo zdravje, zato odločila, da zavrne obtožnico. "Tehnike, ki so jih uporabili, so bile odobrene, vendar je bil način, s katerim so jih uporabili, pretirano agresiven in vztrajen," piše Washington Post.

Obtožen sodelovanja v napadih na ZDA Al Katani je avgusta 2001 pripotoval v ZDA, vendar so ga na letališču na Floridi zavrnili. Kasneje so ga ujeli v Afganistanu, ga januarja 2002 prepeljali v Guantanamo na Kubi in ga v začetku lanskega leta obtožili, da je skušal sodelovati v napadih v ZDA.

V Guanatanamu so ga zasliševali več kot 50 dni, od novembra 2002 do januarja 2003, s tem da je bil še do aprila 2003 v osamitvi, piše Washington Post.

Sodnica Crawfordova je 14. maja lani zavrgla obtožnico proti al Kataniju, vendar so vojaški tožilci novembra lani napovedali, da nameravajo proti savdskemu državljanu, domnevnemu 20. udeležencu napadov v ZDA, ponovno vložiti obtožnico, in sicer na podlagi naknadnih zaslišanj, ki niso vključevala ostrejših zasliševalnih tehnik. V zvezi s slednjo napovedjo je Crawfordova napovedala, da bo tudi to obtožnico zavrgla.

Ne spreglejte