SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Američani z največjo gospodarsko rastjo v zadnjih 11 letih

4

termometer

Borzni indeks Dow Jones je v torek prvič v zgodovini končal dan z več kot 18 tisoč točkami. V petih dneh je pridobil kar tisoč točk vrednosti.

Včerajšnji trgovalni dan je z rekordno vrednostjo sklenil tudi indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500. Dosegel je 2082,17 točke, kar je 3,63 točke oziroma 0,17 odstotka več kot v ponedeljek.

Pridobljenih tisoč točk je razveselilo borzne posrednike, vendar je povzročilo tudi nekaj skrbi. Presenetljivo močna gospodarska rast bi namreč lahko spodbudila ameriško centralno banko k dvigu ciljnih obrestnih mer hitreje, kot bi to pričakovali investitorji, poroča Wall Street Journal.

Nekatere strokovnjake tudi skrbi, da bi visoke cene delnic lahko v prvi polovici leta 2015 izgubile del svoje vrednosti. Jim Dunigan, vodja vlagateljev v finančni družbi PNC Wealth Management, ki upravlja okoli 132 milijard dolarjev (980 milijard evrov) premoženja, pravi, da obstaja trenutno veliko dobrih novic, vendar se sprašuje, ali se lahko stvari še naprej izboljšujejo in hkrati opozarja pred morebitnim razočaranjem, če bi se pojavile slabe novice glede zaposlovanja, geopolitičnih razmer v svetu ali dolga naftnih družb.

Včerajšnji dan je sicer za ameriško gospodarstvo prinesel še več dobrih novic. Potrošnja se je namreč končno začela krepiti, kar je gospodarsko rast v tretjem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani potisnilo na 5 odstotkov, kar je največja rast v zadnjih 11 letih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin