Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2012,
15.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Silvio Berlusconi

Torek, 9. 10. 2012, 15.55

8 let

Ali Berlusconi vendarle ne bo kandidiral?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je napovedal, da je pripravljen opustiti svoje načrte o ponovnem potegovanju za premierski stolček, in s tem odprl vrata novemu mandatu Maria Montija.

Berlusconi je dobro poznan po svojih presenetljivih izjavah, ki jih tako hitro, kot jih izreče, nato tudi prekliče. A zdi se, da je "Il Cavaliere" z napovedjo o preklicu svoje kandidature tokrat mislil resno, saj je očitno presodil, da ne more zbrati dovolj glasov, da bi postal verodostojen voditelj desnosredinske politične opcije. Berlusconi je sprva načrtoval oblikovanje široke koalicije, ki bi bila sposobna premagati levo sredino, ki ji javnomnenjske raziskave trenutno kažejo precej bolje. Za svojo televizijsko mrežo Canale 5 je nato povedal, da se je zaradi oblikovanja tovrstne koalicije, ki bo premagala levico, pripravljen tudi umakniti. "Vedno sem si želel dobro za svojo državo, ki jo ljubim, nikoli nisem imel kakšnih osebnih ambicij," je v televizijskem intervjuju poudaril nekdanji premier.

Tega, kdo bo vodil njegovo stranko Ljudstvo svobode, če od bitke za predsednika vlade res odstopi, pa Berlusconi še ni razkril. Istočasno ni izključil možnosti desnosredinske vlade, ki bi jo vodil trenutni tehnokratski premier Mario Monti. Ta je ob več priložnostih kategorično zavrnil možnost ponovnega mandata, a se je v zadnjem času nekoliko omehčal in zdaj dopušča možnost, da bo, če se bo pokazala potreba, še naprej vodil italijansko vlado. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah sicer dve tretjini Italijanov ne podpirata možnosti, da bi bil Monti še naprej predsednik vlade.

Lahko desnosredinskim strankam brez Berlusconija uspe?

Berlusconi pa se očitno vedno bolj ogreva za to možnost ter poudarja, da Monti, vse odkar ga pozna, pripada liberalnemu taboru in da v vsakem primeru dopušča možnost, da bi se potegoval še za drugi mandat. Monti uživa veliko zaupanje poslovnega sveta in ima tudi močno podporo mednarodne javnosti, ki mu jo je uspelo prepričati z reformnimi napori v zvezi z močno zadolženim italijanskim gospodarstvom. Kljub temu Monti še zmeraj zavrača možnost, da bi se za premiersko mesto potegoval kot kandidat, in dopušča zgolj možnost, da vodenje nadaljuje, če kljub volitvam ne bo mogoče oblikovati učinkovite vlade. Številni že premišljujejo, ali ni nenadna Berlusconijeva podpora Montiju le še eden v seriji taktičnih manevrov, s katerimi si poskuša nekdanji premier zagotoviti medijsko pozornost.

Vsekakor bi scenarij, po katerem bi se Berlusconi držal svoje napovedi, strankam, ki spadajo v desno sredino, močno olajšal odločilen volilni preboj. Predvsem manjše sredinske stranke so do zdaj že izrazile nenaklonjenost sodelovanju v koaliciji, ki bi jo vodil Berlusconi, ki je bil v zadnjih dveh desetletjih sicer dominantna figura v italijanski politiki. A njegovega imena se je nenehno držal pridih škandalov in korupcije, v zadnjem času z afero v pokrajini Lacij, v katero je bilo močno vpleteno predvsem Ljudstvo svobode, pa je to postalo še toliko bolj očitno. Tudi v javnomnenjskih anketah je Berlusconiju nato močno padla podpora.

Po zadnjih raziskavah imajo levosredinske stranke skupaj 41,5 odstotka volilnega telesa, stranke desne sredine pa bi volilo nekaj pod 36 odstotkov volivcev. Ista raziskava je razkrila, da Montiju zaupa 42 odstotkov Italijanov, a obenem si 52 odstotkov vprašanih ne želi, da bi ta dobil še en mandat.

Ne spreglejte