Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
11.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 11.32

7 let, 12 mesecev

Albanska opozicija začela gladovno stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanci albanskih opozicijskih socialistov so začeli gladovno stavko, s katero želijo vlado premiera Salija Berishe prisiliti k ponovnemu preštevanju glasovnic z lanskoletnih parlamentarnih volitev.

Gladovno stavka 22 poslancev in 180 privržencev. Protestniki, ki so se odločili gladovno stavkati, so na osrednjem trgu v prestolnici postavili več šotorov. Znova se je zbralo tudi več tisoč ostalih protivladnih protestnikov, ki se jim je tokrat pridružilo še več rudarjev.

Berisha: Nadaljujemo pot k Evropi" Nedaleč od prizorišča protestov pa so se danes zbrali tudi privrženci vladajoče Demokratske stranke, ki so prisluhnili koncertu ob mednarodnem prazniku dela. Kot jim je sporočil premier Sali Berisha: "Pozovimo vsakega državljana te države, da nadaljujemo pot k Evropi. Stopajmo odločno v naši evropski prihodnosti." Dogajanje spremljajo okrepljene policijske enote.

Več deset tisoč protivladnih protestnikov je že v petek zvečer zavzelo ulice Tirane in na protestnem shodu pred vladno palačo podprlo pozive opozicije k ponovnemu preštevanju glasovnic z lanskoletnih volitev.

Premiera obtožujejo poneverbe volitev Socialisti premiera Berisho namreč obtožujejo, da je vladajoča koalicija poneverila izide volitev. Stranka je v znak protesta celo bojkotirala delo parlamenta, da bi na ta način izsilila ponovno štetje glasov, ki pa ga je Berisheva vlada odločno zavrnila.

Po besedah župana albanske prestolnice in vodje socialistične stranke Edija Rame je sedaj nastopil čas upora. "Gre za veliko bitko in odločeni smo jo nadaljevati, ne glede na žrtvovanje, ki bi jo od nas zahtevala," je zatrdil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Privržence je tudi pozval, naj na protestih vztrajajo, dokler izidi ne bodo jasni.

Dve možnosti Podpredsednik socialistične stranke Gramoc Ruci je medtem v petek poudaril, da obstajata dve alternativi: bodisi da se poišče rešitev za nastalo politično krizo, bodisi da se skličejo predčasne volitve.

Ne spreglejte