Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2011,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 3. 3. 2011, 14.01

8 let

Župan v kranjskem gledališču želi strokovnega direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kranjski župan Mohor Bogataj se je odzval na odprta pisma v podporo imenovanju Ivane Djilas za direktorico Prešernovega gledališča.

Kot je znano, je odločitev mestnega sveta, da se izvede nov razpis, doživela buren odmev v gledališču, stanovskih organizacijah in na ministrstvu za kulturo. "Kot župan, in verjamem, da tudi mestni svet, si prizadevam, da bi Prešernovo gledališče Kranj dobilo strokovnega direktorja, ki ima razvojno vizijo te ustanove, in nikakor ne političnega, kot se mi očita v medijih," poudarja Bogataj in pojasnjuje, da je "pri pripravi gradiva proučil mnenja svetniških skupin koalicije in opozicije in videti je bilo, da bo politični vpliv še najmanjši in odločitev v največji možni meri nevtralna, če se razpis ponovi, za čas imenovanja pa za nemoteno delovanje gledališča imenuje vršilca dolžnosti direktorja".

Odločitev občinskega sveta legitimna

Kot dodaja, je temu sledil predlog sklepov in tako je v omenjeni zadevi, spoštujoč sodbo upravnega sodišča, pri ponovni odločitvi o imenovanju direktorja gledališča potrdil tudi mestni svet. "Odločitev občinskega sveta je legitimna in ji kot župan nimam pravice oporekati," poudarja župan in izraža obžalovanje, da se je o imenovanju direktorja oziroma direktorice potrebno pogovarjati preko medijev. Zaposleni v gledališču so njegovo pojasnilo že sprejeli in izrazili obžalovanje, da do pogovorov ni prišlo že pred sejo občinskega sveta. Kot je še zapisal, so tudi predlagali, da se ponovni razpis opravi po zaključku letošnje gledališke sezone in zatrdili, da se bodo kot vsa leta doslej potrudili izpeljati predvideni program, vključno s Tednom slovenske drame, z največjo mero strokovnosti in odgovornosti.

Župan dopušča možnost, da ima primer politično ozadje

Bogataj še navaja, da se je po nastopu županske funkcije pogovoril tudi z Djilasovo, da spoštuje njeno strokovnost, srčnost in predanost gledališču; prepričan je, da bi dobro vodila tudi kranjsko gledališče. Ob tem zavrača nestrpne razprave nekaterih svetnikov na februarski seji mestnega sveta in pojasnjuje, da ne more omejevati pravice do razprave, saj se svetniki sami odločijo, kaj bodo javno povedali.

Dopušča tudi možnost, da ima zadeva politična ozadja, ki mu ta trenutek niso znana, ter obljublja, da se bo zavzel za imenovanje direktorja Prešernovega gledališča po veljavni zakonodaji in upoštevajoč strokovne zahteve.

Ne spreglejte