Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
12.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ministrstvo za zunanje zadeve Dimitrij Rupel

Sreda, 19. 6. 2013, 12.10

7 let, 12 mesecev

Zunanje ministrstvo: Dimitrij Rupel zavaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jugodiplomatom ni mogoče odpovedati pogodbe o zaposlitvi na podlagi Zujfa, in sicer zato, ker se jim ne upošteva pokojninska oziroma delovna doba pri delodajalcu zunaj Slovenije, poudarjajo na MZZ-ju.

Dimitrij Rupel je 31. 5. 2012, ko je začel veljati zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf), izpolnjeval pogoje za starostno upokojitev, pojasnjujejo na ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ). V Zujfu je je določeno, da javnim uslužbencem, ki na dan uveljavitve tega zakona izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, pogodba o zaposlitvi preneha veljati, razen če se delodajalec in javni uslužbenec dogovorita za nadaljevanje delovnega razmerja. Rupel je z ministrstvom za zunanje zadeve sklenil dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja do 31. 7. 2013, poudarjajo na ministrstvu in dodajajo, da je Ruplova trditev, da si ministrstvo "ne upa upokojevati jugodiplomatov", zavajajoča. Uslužbenci MZZ-ja, ki so službovali v nekdanjem Zveznem sekretariatu za zunanje zadeve SFRJ-ja, po mnenju Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) ne izpolnjujejo pogojev za prenehanje pogodbe o zaposlitvi na podlagi Zujfa.

ZPIZ je izdal mnenje, da se pri ugotavljanju izpolnjevanja pogojev ne upošteva obdobij zavarovanja, prebitih v državah, s katerimi je sklenjen mednarodni sporazum o socialnem zavarovanju (npr. Srbija, Hrvaška itd.) oziroma za katere velja uredba ES.

To pomeni, da se jim ne upošteva pokojninske oziroma delovne dobe pri delodajalcu zunaj Republike Slovenije. MZZ zaradi navedenega razloga omenjenim uslužbencem ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi na podlagi Zujfa, še pojasnjujejo na ministrstvu. Kot je znano, je Rupel v torek glede svoje upokojitve dejal, da gre za političen ukrep, ki je povezan z dogajanjem v državi. "Čeprav sem imel pogodbo do leta 2014, so pohiteli, medtem ko si ne upajo upokojiti jugodiplomatov," je za Planet Siol.net še pojasnil Rupel.

Ne spreglejte